NA AKUMULACIJI  VELIKO SREDIŠTE SITUACIJA POD KONTROLOM

 

 

Topljenje snega prouzrokovalo je dotok  veće količine vode u akumulaciju Veliko Središte, kod istoimenog naselja u opštini Vršac.  Dotok velike količine vode  oštetio je  branu na akumlaciji pa se na tom lokalitetu   već treći dan sprovode  mere vanredne odbrane od poplava. Problem je nastao zbog zagušenja odvodne cevi granjem i plastičnom ambalažom, kroz koju se akumulacija inače prazni. Kako bi se smanjio pritisak na kritično mesto, produbljen je postojeći preliv, pa  voda  iz akumulacije na dva mesta  otiče u Vršački kanal, a odatle i u kanal Dunav Tisa Dunav. Problematično mesto ojačava se vrećama sa peskom i granitnim kockama, a iz bezbednosnih razloga pravi se i lokalizacioni nasip u dužini od oko 150 metara.

Stručnjaci JVP „Vode Vojvodine“ i Vodoprivrednog preduzeća „Južni Banat“ u Vršcu, nadležnog za tu teritoriju, smatraju da brana nije ugrožena,  a u prilog tome ide i činjenica da je  nivo vode u akumulaciji od sinoć u stalnom opadanju.

U sanaciji akumulacije Veliko Središte angažovana su tri bagera, tri  buldozera, tri traktora sa kiper prikolicom, dva ronioca i oko 50 radnika, tehničara i  inženjera, potpomognutih lokalnim stanovništvom.

 

PORAST BANATSKIH VODOTOKA

 

Pri vodostaju od 190 centimetara na reci Neri kod mesta Kusić,  juče je na toj deonici proglašena redovna odbrana od poplava. Na svim banatskim  vodotocima u protekla dva dana primetan je  značajan porast.