NA AKUMULACIJI VELIKO SREDIŠTE STANjE STABILNO

 

            Na akumulaciji Veliko Središte, gde je u ponedeljak zbog zagušenja odvodne cevi i oštećenja temeljnog ispusta, uvedena vanredna odbrana od poplava, stanje je mnogo bolje nego tokom jučerašnjeg dana. Nivo vode u akumulaciji opao je za više od pola metra, ali se iz bezbednosnih razloga kritično mesto i dalje ojačava džambo džakovima sa peskom, a  nastavlja se i  gradnja lokalizacionog nasipa.   Mehanizacija koja je angažovana na sanaciji brane od juče je pojačana sa još jednim buldozerom, pa oko 50 radnika, tehničara i inženjera na raspolaganju imaju tri bagera, četiri buldozera i tri traktora sa kiper prikolicama.

 

 

 

PORAST BANATSKIH VODOTOKA

 

            Pri vodostaju od 214 centimetara kod vodomerne stanice Markovićevo jutros je proglašena redovna odbrana od poplava na reci Brzavi, a pri vodostaju od 366 centimtara kod Jaše Tomića proglašena je i redovna odbrana od poplava na reci Tamiš. U naredna tri dana na Tamišu se očekuje blagi rast, dok bi vodostaj Brzave, posle danas prognoziranog maksimuma od 230 centimetara,  od sutra trebalo da bude u blagom opadanju. Na Moravici, Karašu i Neri očekuje se stagnacija i blago opadanje vodostaja.

 Podsećamo da je od juče na snazi redovna odbrana od poplava i na reci Neri. Na tom  vodotoku juče je kod mesta Kusić izmereno 190, a jutros 194 centimetra.

 

Novi Sad, 04.03.09.