Radovi na nadvišenju novosadskog keja od uliva kanala DTD u Dunav do Bulevara Cara Lazara, vredni oko 95 miliona dinara, u dužini od 2.350 metara, trebalo bi da budu gotovi početkom naredne godine. Odbrambeni zid biće izdignut za oko 60 centimetara što bi grad Novi Sad trebalo trajno da zaštiti od izlivanja Dunava, odnosno od takozvanih „stogodišnjih“ voda. Zajedno sa izdizanjem odbrambenog zida biće podignuta i šetna staza na keju pa će vizuelni utisak ostati isti.

Radove izvodi konzorcijum „Hidrosrem“, Sremska Mitrovica i „Galovica“ Zemun, a sredstva su obezbeđena preko Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine.

Paralelno sa ovim izvodiće se i radovi na preostala dva slaba mesta u odbrani Novog Sada. Nadvišenje dela kanala „Savino Selo – Novi Sad“,  od novosadske prevodnice do uliva kanala u Dunav, u dužini od 4.176 metara, povereno je „Vodoprivredi“, Smederevska Palanka. Prema odredbama iz ugovora radovi na ovoj deonici,   koštaće oko 155 miliona dinara, a trebalo bi da budu gotovi za 150 dana.

Istom preduzeću poverena je i sanacija slabog mesta na nasipu kod Telepa. Taj deo odbrambene linije biće saniran oblaganjem nebranjene kosine nasipa, a koštaće oko 30 miliona dinara.

Inače, rekordan  vodostaj kod Novog Sada, zabeležen je 28.06.1965. godine i iznosio je 778 centimetara. Početkom aprila 2006, vodostaj Dunava kod Novog Sada dostigao je zabrinjavajućih 745 centimetara.