Čuvar Parka prirode „Jegrička“ u nedelju, 3. aprilа 2011, obavešten je o nedozvoljenom paljenju trske u temerinskom delu ove rečice, nizvodno od mosta Temerin – Bečej. Slučaj je prijavljen policiji u Temerinu, a vatrogasna patrola izašla je na teren i ugasila požar. Izgorelo je oko kilometar i po trske uz obalu, a ne smemo ni pomisliti na to šta bi bilo da požar ipak blagovremeno nije ugašen.

Park prirode „Jegrička“ je pod II stepenom zaštite, a poznato je da ima međunarodne statuse IBA područja – međunarodno značajno stanište za ptice, i IPA projekta – međunarodno značajno stanište za biljke. Pri tom, u ovom periodu ptice se uveliko gnezde u okolini Jegričke, a nastupio je i reproduktivni period faune ovog vodenog ekosistema.

Apelujemo još jednom na javnost da uložimo napor i zajedno očuvamo ovu prirodnu oazu, retke vrste flore i faune, od kojih su mnoge i ugrožene. Molimo građane da se uzdrže ne samo od paljenja, već i od bilo kog drugog načina uništavanja ovog jedinstvenog ekosistema, ali i da ne budu ravnodušni prema takvim pojavama, već da reaguju i obrate se nadležnima. Takođe, mogu se obratiti i Odeljenju za brigu o zaštićenim područjima JVP „Vode Vojvodine“ putem telefona 021/48-81-490.