Grupa od petnaestak novinara iz Sandžaka koji se bave ekologijom i zaštitom životne sredine juče su bili gosti JVP Vode Vojvodine. Organizator trodnevnog studijskog putovanja po Vojvodini, Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), prepoznao je JVP Vode Vojvodine kao kompaniju, koja se o vodi kao jednom od najvažnijih resursa, brine na najbolji mogući način.

Posle kratkog upoznavanja sa delatnošću JVP Vode Vojvodine u upravnoj zgradi, domaćini su novinare poveli na teren. Na putu od Novog Sada, preko Vrbasa i Kule do Malog Stapara, oni su imali priliku da vide najzagađeniji deo kanala u Vrbasu, ali i potpuno drugu sliku, gotovo netaknutu prirodu na hidročvoru u Malom Staparu. Za novinare iz Raške, Prijepolja i Novog Pazara upriličen je i prijem u Karneksu, a obratili su im se i predstavnici lokalnih samouprava Vrbasa i Kule. Razočarani prizorima sa kanala, Vrbas su ipak napustili ohrabreni obećanjima čelnih ljudi da će kanal u naredne četiri godine biti revitalizovan.

Da prave vrednosti, uz uložen trud, itekako imaju potencijal posetioci su se uverili na hidročvoru Mali Stapar, jednoj od najlepših tačaka na kanalu DTD. Najstarija prevodnica u radu u Vojvodini, ustava, mlin i zgrada Tehničke direkcije na Malom Staparu, obnovljeni prethodnih godina, pozitivan su primer izuzetne vrednosti i značaja očuvanja industrijske baštine u našoj zemlji. Mlin, izgrađen davne 1848. godine, i zgrada Tehničke direkcije za izgradnju Velikog Bačkog kanala, podignuta nešto kasnije, okruženi predivnom prirodom ostavili su najjači utisak na posetioce.

Na kraju dana, posle obilaska centra Novog sada, gosti iz Sandžaka domaćinima su iskreno priznali da su stekli nova znanja o vodnim resursima, posebno o Hidrosistemu Dunav – Tisa – Dunav, te da su impresionirani značajem vodoprivrede za Vojvodinu.

Na rastanku su obećali vidimo se uskoro, uz obaveznu posetu Malom Staparu.