Prvog dana jeseni, u petak 23. septembra, održana je druga Noć istraživača u Novom Sadu. JVP „Vode Vojvodine“ prvi put je  učestvovalo i posebno za ovu priliku pripremilo interaktivni kviz znanja za decu, „Kanalijana Džons“. Kviz osmišljen tako da predstavi kanal DTD i njegovu obalu, sa maketama životinja i biljaka, bio je velika atrakcija ovogodišnje istraživačke noći. Od otvaranja manifestacije u 16 časova pa do ponoći, kanalom se prošetalo oko pet stotina dece koja su imala zadatak da odgovaraju na pitanja u vezi sa biljkama i životinjama koje žive na kanalu i oko njega.

 Iako je „Kanalijana Džons“ bio namenjen uzrastu od 7 do 12 godina, svideo se i mlađima pa su se i oni oprobali u igri. Mali istraživači pokazali su zavidno znanje, a za uzvrat su dobili diplome i edukativne brošure.

Interesovanje nije opadalo ni u jednom momentu i sve vreme je bilo bar četvoro dece koja su čekala na svoj red da se dokažu. Ovo je bila jedinstvena prilika da se deca upoznaju sa kanalom, da se zabave i nauče neke nove stvari. Neka deca su se prvi put susrela sa čapljom, žalosnom vrbom i brezom, ali bilo je i onih čijem znanju bi pozavideli i odrasli.

JVP „Vode Vojvodine“ bilo je jedino javno preduzeće koje je učestvovalo na ovoj manifestaciji, a novu priliku da učestvuju u ovom specifičnom kvizu deca će imati na ovogodišnjem Sajmu ekologije, koji počinje 28. septembra.