U protekle četiri godine investicije u odbrambene linije na području Vojvodine premašile su 3,4 milijarde. Najviše sredstva namenjeno je za rekonstrukciju i stabilizaciju leve i desne obale Tise, nizvodno od Žabaljskog mosta  –  1,7 milijardi dinara.

Trenutno se na Tisi izvode radovi na dve lokacije, a kada sve bude gotovo ovo područje, koje je tokom 2006. godine bilo najugroženije, biće znatno bezbednije od visokih voda Tise.

Za sanaciju četiri lokacije na desnoj obali Tise, odnosno postavljanje obaloutvrda kamenim nabačajem, nizvodno od Žabaljskog mosta, namenjeno je 510 miliona dinara. Planirana je sanacija ukupno 2,5 kilometara obale. Radovi su počeli polovinom januara, a trebalo bi da budu okončani u roku od godinu dana. Na ovim radovima angažovani su Vodoprivredno preduzeće Regulacije u Sremskoj Mitrovici i AD Ćuprija.

Napominjemo da je krajem 2010. godine, zahvaljujući sredstvima Fonda za kapitalna ulaganja završena sanacija ovog dela nasipa na Tisi. Za rekonstrukciju 15 kilometara nasipa od ušća Jegričke do Mošorinskog brega uloženo je 529 miliona dinara.

Drugo veliko gradilište nalazi se na levoj obale Tise, uzvodno od ušća Kanala Begej. Za te radove namenjeno je 670 miliona dinara iz kredita Svetske banke. Odbrambena linija duga 19 kilometara biće nadvišena u proseku za 1,2 metra. Radovi su počeli u novembru prošle godine, a u skladu sa ugovorom trebalo bi da budu gotovi za 17 meseci. Radove izvodi konzorcijum Energoprojekt – Dunav grupa agregati.

Rekordno visoki vodostaji na Tisi 2006. godine zapretili su da ugroze i poplave branjeno područje, pre svega na desnoj obali Tise. Na toj deonici nasipi nisu bili rekonstruisani, a bila su ugrožena naseljena mesta: Titel, Lok, Šajkaš, Žabalj, Gardinovci, Vilovo i Mošorin. Krajnjim naporom i uz velike materijalne troškove branjeno područje je odbranjeno. Pravovremenim postavljanjem džakova spašena su ne samo materijalna sredstva već i ljudski životi jer bi poplavne vode u nekim naseljima bile duboke i više metara što bi bila prava katastrofa za ugroženo područje.

Polovinom aprila 2006. Tisa u Novom Kneževcu dostigla je rekordnih 949, u Senti 926, a kod Titela 818 cm. Uvedeno je vanredno stanje u opštinama Zrenjanin, Žabalj i Titel. Odbrana je trajala dva meseca.

Radove na desnoj obali Tise danas je obišao predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić.