Zahvaljujući ugovoru između JVP Vode Vojvodine i Ministarstva poljoprivrede u čišćenje i rekonstrukciju kanalske mreže u Vojvodini ovog proleća biće  uloženo dodatnih 500 miliona dinara. Radovi na području 21 vojvođanske opštine već su počeli ili počinju ovih dana. U skladu sa projektnom dokumentacijom pripremljenom u JVP Vode Vojvodine postojeći kanali će se očistiti i produbiti, a ukoliko bude potrebe izgradiće se ustave ili vodozahvati. Po završetku ovih radova kanali će postati  dvonamenski (odvodnjavanje i navodnjavanje).

U prvoj fazi radiće se na 40 dvonamenskih sistema u opštinama Sombor, Apatin, Kula, Vrbas, Srbobran, Subotica, Ada, Senta, Kanjiža, Novi Bečej, Kikinda, Čoka, Žitište, Zrenjanin, Vršac, Plandište, Opovo, Kovačica, Pančevo, Pećinci i Odžaci.

Posle radova, koji bi trebalo da budu okončani tokom juna i jula, iz ovih kanala moći će se navodnjavati oko 45.000 hektara zemljišta.

Podsećamo da je Hidrosistem Dunav Tisa Dunav dugačak 960 kilometara, a detaljna kanalska mreža u Vojvodini dodatnih  21.000 kilometara.