Navodnjavanje je danas u čitavom svetu prepoznato kao veliki izazov u očuvanju životne sredine, s obzirom da ima značajan uticaj na potrošnju vode. Poboljšanje ekoloških performansi za navodnjavanje stoga je veoma bitno sa aspekta sprečavanja zloupotrebe vode, koja je po mnogima najznačajniji resurs dvadeset i prvog veka. Jedan od izuzetno značajnih međunarodnih projekata u kojima učestvuje JVP “Vode Vojvodine“ je projekat FP7 ENORASIS, čiji cilj je da razvije sistem za podršku u odlučivanju u upravljanju navodnjavanjem. Ovakav sistem namenjen je poljoprivrednicima i preduzećima koja upravljaju vodnim resursima. U projektu FP7 ENORASIS inače učestvuje 13 partnera iz deset zemalja, a ukupan budžet projekta iznosi oko 2,1 milion evra. Projekat je započet u januaru ove i trajaće do kraja 2014. godine.

ENORASIS servisna platforma i komponente zasniva se na podršci sistemu za odlučivanje na osnovu GIS tehnologije, te sistemu za upravljanje navodnjavanjem, alatima za meteorološku analizu, hardverima na terenu koji bi bili podeljeni korisnicima, dok bi se za razmenu informacija koristila pametna kartica za upravljanje navodnjavanjem.

Cilj projekta ENORASIS je da se razvije napredan sistem za upravljanje navodnjavanjem, kao i da se takav sistem ponudi poljoprivrednicima i preduzećima koja upravljaju vodnim resursima jednostavan, lak za upotrebu i ekonomski prihvatljiv.