Никола Мирков, идејни творац Хидросистема Дунав-Тиса-Дунав умро је 23. јула 1957, а данас поводом 55. годишњице смрти овог великана водопривреде радници ЈВП „Воде Војводине“ изашли су на Алмашко гробље у Новом Саду да му одају почаст.

Мр Мирко Галоња, руководилац за одбрану од поплава и некадашњи стипендиста Фонда Николе Миркова, кратким говором нас је подсетио на детаље из живота инжењера Миркова и на значај Канала ДТД за војвођанску равницу.

Никола Мирков рођен је 1890. године у Кисачкој улици број 4 у Новом Саду. Сиромашна породица једва да је имала могућности да му обезбеди средњошколско школовање у Новом Саду, али та препрека није успела да га омете у томе да се посвети науци. Након што је завршио техничку школу у Бечу, упутио се у Будимпешту на студије, где је 1913. и завршио технички факултет.

Након што је стекао диплому у иностранству, вратио се у Нови Сад.

Идеју о градњи Хидросистема Дунав-Тиса-Дунав изложио је 1947. године. Рад на плану за градњу трајао је читаву деценију, док је сам Хидросистем грађен од 1957. до 1977. године, да би се окончао пуштањем у рад бране на Тиси 1977. године.

Био је један од најистакнутијих водопривредних стручњака код нас и у свету и један од најбољих познавалаца режима вода Карпатско-Панонског басена и Војводине. Поред склоности ка науци био је човек широке културе, говорио је течно француски, немачки, мађарски и енглески језик, познавао је позоришну уметност, сликарство и музику.