Godinu dana nakon pokretanja Dunavske strategije koja spaja osam zemalja članica i šest susednih zemalja, Evropski komesar za regionalnu politiku Johanes Han je zakazao obilazak regiona za period od 27. juna do 1. jula.

Dunavska strategija kombinuje politiku regiona, istraživanja, transporta i životne sredine kao i bezbednost, turizam i razvoj sa ciljem da region postane bolje mesto za život i rad. To je instrument za ostvarivanje Strategije EVROPA 2020 koja će omogućiti ekonomski razvoj i stvaranje radnih mesta u makroregionu.

Kao projektni partner u projektu Votervejz Forvard, JVP Vode Vojvodine je uspostavilo dobru praksu koja se fokusira na pitanja transporta, energije, kulture i turizma. Posmatrano u okviru infrastrukture, sistema i ljudi, opšti cilj je da se unapredi povezanost unutar Dunavske regije ali i unutar ostatka Evrope.

To se može ostvariti poboljšanom koordinacijom u radovima na infrastrukturi, poboljšanim upravljanjem transportom i energetskim sistemom, razmenom iskustava o čistoj energiji i promovisanjem dunavske kulture i turizma.

JVP Vode Vojvodine smatra da rehabilitacija kanala Dunav-Tisa-Dunav igra glavnu ulogu u povezivanju Dunavskog regiona. Ta jedinstvena kanalska mreža u Evropi povezuje reku Dunav i Tisu i time omogućava višestruke funkcije: plovidbu, zaštitu od poplava, navodnjavanje, turizam, lov i ribolov. Kompletna kanalska mreža ima dužinu od oko 1000 kilometara vodotokova koji se nalaze između reka Dunav i Tisa na površini Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Cilj projekta je da poboljšanjem mobilnosti i intermodalnosti unapredi povezanost unutar regiona, da podstakne održivu energiju, promoviše kulturu i turizam kao i da podstakne aktivnost “Ljudi-ljudima“.

Cilj je zaštita životne sredine regiona, na sledeće načine: obnovom i održanjem kvaliteta voda, upravljanje ekološkim rizicima, očuvanje biodiverziteta, pejzaža i kvaliteta vazduha i zemljišta. Konačno, cilj projekta je da ojača region tako što će povećati kapacitete u institucijama kao i saradnju i timski rad u borbi protiv organizovanog kriminala.

Partnerstvo je jedan od ključnih elemenata Strategije za dunavski region. Uprkos tome što implementacija Strategije podrazumeva uključivanje različitih preduzeća i organizacija, partnerski odnosi i zajednički rad su obavezni…. Partnerstvo trostrukog heliksa sačinjeno od istraživačkog sistema (univerziteta), industrije (privatnog sektora) i Vlade (države), najbolje prikazuje našu filozofiju partnerstva.