Nakon devet dana na vodi i oko 260 km plovidbe bačkim kanalima, Dunavom i Tisom, juče je završena peta, jubilarna regata „Vode Vojvodine“. Finalne pripreme za ovogodišnju plovidbu protekle su u senci visokih vodostaja Dunava, zbog kojih je u poslednjem momentu promenjena ruta i smanjen broj učesnika. Uprkos preprekama, regata „Vode Vojvodine“ uspešno je održana od 22. do 30. juna ove godine, sa 53 broda u plovnom karavanu, odnosno, oko 150 članova posade. I ove godine ponela je međunarodni predznak zahvaljujući učešću nautičara iz Hrvatske.

–       Plovidba je prošla izuzetno uspešno i mogu reći da su svi učesnici bili zadovoljni. Imali smo problema zbog visokog vodostaja Dunava i Tise, zbog kojih ne samo da smo morali da otkažemo dolazak u Titel i Aradac i promenimo plan plovidbe, već je i većina nautičara iz Beograda morala da odustane, kao i pojedini iz Novog Sada koji nisu mogli da priđu svojim čamcima. Ipak, nismo pogrešili nimalo i održali smo tradiciju naše regate. Najlepše je naravno bilo ploviti kroz kanale. I ove godine smo se jako lepo družili na obali sa domaćinima, koji su se potrudili da nam naprave prateći program – izjavila je Mirjana Živković, glavni inženjer u JVP Vode Vojvodine i organizatorka regate.  

Regata „Vode Vojvodine“ plovila je ove godine na ruti Novi Sad, Bački Petrovac,  Srbobran, Novi Bečej, Mol, Bečej, odakle su se panonski mornari vratili u Novi Sad preko Srbobrana i Bačkog Petrovca ponovo. Svi ovi gradovi i mesta su bili izvrsni domaćini regatašima, koji su imali priliku da se upoznaju sa lokalnim znamenitostima, načinom života i specijalitetima, zbog čega regata ponosno nosi i naziv „krstarenje ravnicom“.

JVP „Vode Vojvodine“ tradicionalno organizuje rekreativnu regatu povodom Međunarodnog dana Dunava – 29. juna, u želji da promoviše plovne potencijale Vojvodine, plovidbu i nautički turizam. Na taj način nadamo se da ćemo na širem planu doprineti razvoju vodnih resursa uopšte.

Ovim putem zahvaljujemo se lokalnim samoupravama koje su bile domaćini našoj regati i naši partneri u organizaciji – Bačkom Petrovcu, Srbobranu, Novom Bečeju, Molu i Bečeju.

Plovimo zajedno!