Krčenje vegetacije, tarupiranje i razastiranje starih deponija deo su pripremnih radova za izmuljenje koji se već dve nedelje izvode na kanalu K 13 A, u ukupnoj dužini 1400 metara. Radovi se obavljaju i mehanički i ručno, buldozerom se razastiru stare deponije i do sada je urađeno 300 metara od planiranih 700 metara, a predviđena je i izrada inspekcione staze, takođe u dužini od 700 metara. Sečenje i krčenje vegetacije urađeno je u dužini od 1000 metara, a tarupiranje u dužini od 700 metara. Radovi su otpočeti u skladu sa zahtevom i potrebama poljoprivrednika u Mesnoj zajednici Lokve, opština Alibunar, a vrednost ugovorenih radova je 2,355 miliona dinara. Ovaj novac obezbeđen je iz tri izvora, takozvano trojno finansiranje, Vlada AP Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i JVP „Vode Vojvodine“. JVP učestvuje u finansiranju radova sa 785 hiljada dinara. Završetak radova planiran je do kraja 2013. godine.

Inače, kanal K 13 A na kojem se izvode radovi deo je sistema za odvodnjavanje „Bobaja-Peščara“ u južnom Banatu, isključivo je u funkciji odvodnjavanja, a nakon ovih pripremnih radova omogućiće bolju funkcionalnost ovog dela kanalske mreže. Radove izvodi ekipa Vodoprivrednog preduzeća „Južni Banat“ Vršac.

Na još nekoliko kanala u južnom Banatu obavljaju se vodoprivredni radovi: čišćenje propusta, razastiranje starih deponija, ručno iskopavanje starih instalacija, sečenje bagremca, granja i šiblja, vađenje panjeva, tarupiranje i izrada cevastih propusta. Kanali su na teritoriji Mesne zajednice Dobričevo, opština Bela Crkva, a svi su u sistemu za odvodnjavanje Leva obala Karaš.

Kanal DOS 1-čišćenje propusta na delu puta Banatska Subotica-Dobričevo (stari vršački put), razastiranje stare deponije, ručno iskopavanje starih instalacija, utovar i transport; planirano 1830 metara. Propust je toliko zakrčen i zatvoren nanosom, da mašinsko čišćenje nije moguće, već samo ručno.

Kanal DOS 2-1 nalazi se pored mesnog groblja, a radovi podrazumevaju iskop, utovar i transport nanosa i nataloženog materijala; planirano 427 metara.

Kanal DOS 2- sečenje bagremca, šiblja i granja, vađenje panjeva i tarupiranje; planirano 1960 metara.  

Kanali P4 i P4-2-izvode se radovi u dužini od 217, odnosno 440 metara. Na P4 čisti se ćuprija, a P4-2 ima i novi propust.

Vrednost ugovorenih radova je 5,367 miliona dinara, a do početka avgusta urađeno je 57,7% predviđenih radova, ukupne vrednosti 3,097 miliona dinara. Završetak radova predviđen je za polovinu novembra 2013. godine, a izvođač je Vodoprivredno preduzeće „Ušće“ Bela Crkva.