U radove na kanalskoj mreži u opštini Kovin, u pet mesnih zajednica, biće uloženo oko 75 miliona dinara u toku ove godine. Radovi se izvode u mesnim zajednicama Malo Bavanište, Deliblato, Gaj, Pločice i Grad Kovin druga mesna zajednica, a planirano je da budu gotovi do novembra. Ovo su redovni poslovi, zahvaljujući kojima se skupljaju procedne vode, omogućava se odvodnjavanje i dreniranje okolnog zemljišta. Pored ovih osnovnih funkcija kanala, poljoprivrednici imaju koristi i od zemlje i mulja izvađenog iz kanala koji su vrlo često bogati hranljivim materijama i služe kao đubrivo okolnim njivama.

Većina poslova obavljena je na skoro polovini planirane teritorije, a u te poslove spadaju košenje nasipa, tarupiranje, seča šume, vađenje mulja i na kraju razastiranje izmuljenog materijala.

Kanal O-1 koji se nalazi na teritoriji opštine Deliblato i koji je dugačak oko 11 km, objedinjuje 15 manjih kanala, već je sređen na skoro 6 km, s tim što je ostalo da se razastre odstranjeni materijal. Između ostalog, na kanalu O-5-5 dugačkom 4 km, završeni su svi radovi, dok na O-5-4 danas bager čisti nasip i time završava planirano. Oba ova kanala su deo sistema O-1.

Radove izvodi Vodoprivredno preduzeće Podunavlje, a u trojnom finansiranju učestvuju JVP Vode Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i lokalne samouprave.