U tri Mesne zajednice opštine Senta obavljeni su redovni, a neophodni, vodoprivredni radovi: izmuljivanje kanala, razastiranje izvađenog materijala, zamena i čišćenje propusta. Radovi se finansiraju iz trojnog izvora, AP Vojvodina, Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“ i lokalna samouprava.

U ataru Mesne zajednice „Centar Topart“ izmuljeno je 6 kanala u sklopu dvonamenskog sistema „Senćanski rit“ u ukupnoj dužini od 1880 m, koji poljoprivrednicima ovog kraja služe i za odvodnjavanje i za navodnjavanje zemljišta. Izvađeni materijal i nanos je delimično razastrt po okolnom poljoprivrednom zemljištu, što u najvećoj meri zavisi od dogovora sa vlasnicima zemljišta i dinamike „skidanja“ useva. Očišćeno je i 8 propusta, pa je protok u ovim kanalima mnogo bolji. Ukupna vrednost ovih radova je 5,1 miliona dinara.

Kanali dvonamenskog sliva „Kaloča“ snabdevaju vodom atar Mesne zajednice „Kertek“, pa je jedan kanal tog sliva očišćen bagerom u ukupnoj dužini od 8594 m, a zamenjena su i dva propusta. Vrednost radova je 2,99 miliona dinara. U istom slivu, na kanalu koji pripada Mesnoj zajednici „Gornji breg“, zamenjeno je još 4 propusta, što je koštalo 2,625 miliona dinara.

Izvođač ovih radova u Mesnim zajednicama opštine Senta je DTD Vodoprivredno DOO „Senta“u Senti.

Interesantno je da DTD „Senta“ još od sredine 80-ih godina prošlog veka umesto cevastih, koristi propuste pravougaonog profila, a pošto poseduju i kalup, mogu sami i da ih izlivaju. Propusti pravougaonog preseka su praktičniji za održavanje i čišćenje, a i protok vode je mnogo bolji.