Na prelepoj lokaciji pored ušća Beljanske bare u Veliki bački kanal u Turiji, juče je održana promocija ekološke učionice Parka prirode „Beljanska bara“. U ime JVP Vode Vojvodine prisutnima se obratila Milanka Mišković, šef Odeljenja za brigu o zaštićenim područjima. Na promociji su govorili i predsednik Opštine Srbobran Zoran Mladenović i Vladimir Dobretić, iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, koordinator ovog parka prirode.

 

Najzabavnije je bilo đacima osnovne škole u Turiji, koji i jesu najbitniji korisnici ovog prostora. Deci su prikazane  zaštićene vrste biljnog i životinjskog sveta Parka prirode „Beljanska bara“, nakon čega su uz asistenciju Odeljenja za brigu o zaštićenim područjima imali zadatak da kreativno prikažu sve zaštićene vrste koje su zapamtili.

 

Nakon ovog programa održan je sastanak u vezi sa usaglašavanjem desetogodišnjeg Plana upravljanja Parkom prirode „Beljanska bara“ na kom su već pomenuti predstavnici Opštine, Zavoda za zaštitu prirode i Vode Vojvodine govorili o realnim mogućnostima realizacije tog plana, trogodišnjoj viziji opštinskih investicija, postavljanju punktova za odmor, vidovima rekreacije, stavljanju Beljanske bare pod zaštitu UNESC-a, o edukaciji ribolovaca i udruženja za rekreativni ribolov, o analizama mulja i drugim stvarima.

 

Beljanska bara, koja je 2013. godine proglašena za zaštićeno područje III kategorije, dugačka je 39 km i jedan je od retkih hidrografskih objekata koji je u izvesnoj meri sačuvao nekadašnji izgled vodenog toka tipičnog za ovaj deo Vovodine. Prostor zaštićenog područja je stanište retkih i ugroženih biljnih vrsta, pa tako tu rastu barska paprat, močvarna kopriva, panonski zvezdan itd. Riblji fond čine 23 vrste riba, sedam vrsta vodozemaca, dve vrste gmizavaca  i čak 136 vrsta ptica od kojih su mnoge značajne za zaštitu u nacionalnim i međunarodnim razmerama.