Izgradnja tri nova propusta na kanalu Šlajz u ataru sela Međa, opština Zrenjanin, uspešno je završena polovinom juna. Na zahtev Mesne zajednice Srpski Itebej i tamošnjih poljoprivrednika, napravljeni su širi propusti kako bi velika i teška poljoprivredna mehanizacija  mogla  prelaztii preko kanala. Stari propusti delimično su uništeni tokom velikih poplava 2005. godine, te su srušeni, a donesena je nova zemlja i nove cevi dužine 15 metara. Svaki ovaj propust vredan je oko 700 hiljada dinara.

U Mesnoj zajednici Ravni Topolovac tarupirana je kanalska mreža na skoro celoj teritoriji atara. Pored tarupiranja, na dovodnom kanalu (oko 2 km) sečeno je veliko drveće i granje, a kanal je nakon više od 25 godina i izmuljen. Ostalo je da se uradi samo razastiranje. Na ovom kanalu u planu je nastavak radova kada se steknu uslovi.

Kanal Jorgovan, u MZ Novi Itebej u dogovoru sa Zemljoradničkom zadrugom Bratstvo sređen je i poveren zadruzi na održavanje. Na ovom kanala veliki problem bili su jazavci koji su pravili rupe kroz koje je voda odlazila u njive. Radovi bi uskoro trebalo da budu u potpunosti gotovi, a sređena inspekciona staza omogucice bolji pristup kanalu, pa će samim tim i njegovo održavanje biti jednostavnije.

Svi ovi poslovi dobijeni su na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine, a ugovoreni su sa Mesnim zajednicama, prema principu takozvanog trojnog finansiranja. Trećinu sredstava obezbeđuje Sekretarijat, trećinu JVP „Vode Vojvodine“, a preostalu trećinu Mesna zajednica. Ugovorena vrednost svih radova je 95 miliona dinara.

Radove izvodi VDP „Srednji Banat“ Zrenjanin.