Водостај Саве код Сремске Митровице јуче ујутро био је 398 центометара, док је јутрос на том водомеру измерено 506, што је пораст од 108 центиметара. На водомеру код Јамене јутрос је измерено 876, а јуче 716 центиметара. Према прогнозама Републичког хидрометеоролошког завода Сава код Миторвице сутра би требало да буде 565, а врх од 570 центиметара очекује се у недељу 10. августа. Већ у понедељак Сава код Митровице требало би да се спусти на 550, а у уторак на 520 центиметара.

Ови водостаји, кажу стручњаци, не би требало да угрозе брањено подручје, али су службе ЈВП Воде Војводине и водопривредних предузећа у Срему у стању приправности јер мајски продори насипа на Сави у Хрватској још нису санирани. У Хрватским водама тврде да су ипак предузели све мере како до новог изливања Саве не би дошло, на њихову, а затим и на нашу брањену територију.

Посећамо редовна одбрана на Сави код Сремске Митровице уводи се када водостај превазиђе 650, а ванредна када премаши 750 центиметара. Напомињемо, ипак да проглашење одбране не зависи само од висине водостаја.