Vodostaj Save kod Sremske Mitrovice juče ujutro bio je 398 centometara, dok je jutros na tom vodomeru izmereno 506, što je porast od 108 centimetara. Na vodomeru kod Jamene jutros je izmereno 876, a juče 716 centimetara. Prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda Sava kod Mitorvice sutra bi trebalo da bude 565, a vrh od 570 centimetara očekuje se u nedelju 10. avgusta. Već u ponedeljak Sava kod Mitrovice trebalo bi da se spusti na 550, a u utorak na 520 centimetara.

Ovi vodostaji, kažu stručnjaci, ne bi trebalo da ugroze branjeno područje, ali su službe JVP Vode Vojvodine i vodoprivrednih preduzeća u Sremu u stanju pripravnosti jer majski prodori nasipa na Savi u Hrvatskoj još nisu sanirani. U Hrvatskim vodama tvrde da su ipak preduzeli sve mere kako do novog izlivanja Save ne bi došlo, na njihovu, a zatim i na našu branjenu teritoriju.

Posećamo redovna odbrana na Savi kod Sremske Mitrovice uvodi se kada vodostaj prevaziđe 650, a vanredna kada premaši 750 centimetara. Napominjemo, ipak da proglašenje odbrane ne zavisi samo od visine vodostaja.