Odbranom od poplava od unutrašnjih voda i dalje je  obuhvaćeno oko 180.000 hektara zemljišta u Vojvodini, a pod vodom je  oko 3 procenta, odnosno pet hiljada hektara. Na svim sistemima na kojima je proglašena odbrana radnici vodoprivrede su na terenu, crpne stanice rade non stop,  a na najkritičnijim tačkama bageri izmuljuju kanale ili  uklanjaju prepreke i „čepove“  koji usporavaju oticanje vode.  Propusti  kojima mehanizacija ne može prići  ručno se čiste.

Inače, na području Vojvodine ima više od 21.000 kilometara kanala za odvodnjavanje, ne računajući Hidrosistem DTD koji je dugačak gotovo hiljadu kilometara. Primera radi, ukupna dužina kategorisanih puteva u Srbiji, uključujući i Vojvodinu je  9.500 kilometara. Održavanje tog ogromnog sistema sa 155 velikih crpnih stanica i mnoštvom ostalih vodnih objekata u nadležnosti je JVP Vode Vojvodine. Međutim, u godinama kao što je ova sa mnogo padavina i prevlaženim zemljištem još od prošle godine teško je održati nivo vode u kanalima na optimalnom nivou. Odvođenje vode sa poljoprivrednog zemljišta do kanalske mreže u isključivoj je nadležnosti samih korisnika.

Svake godine za funkcionalnost tih sistema izdvaja se mnogo novca. Samo tokom prošle godine za te namene uloženo je skoro milijardu i po dinara. Još jednom apelujemo da se kanali ne pretvaraju u deponije, jer nije retkost da se u kanalima nađu komadi bele tehnike, školjke automobila, razne vrste plastičnog otpada, ili da su propusti za odvođenje vode zatrpani, a kanali preorani. Sve to usporava oticanje vode, a na pojedinim mestima stvaraju se brane i „čepovi“.