Пре десет година Тамиш који је пробио насипе у Румунији, 8 километара узводно од наше границе, поплавио је и део нашег брањеног подручја. Од воде која нам је стигла не коритом реке, већ преко атара „иза леђа“ највише је страдало насеље Јаша Томић, а било је угрожено још 14 насеља. На водомеру код Јаше Томића измерено је рекордних 844 центиметра.

Из Тамиша је тада истекло око 250.000 кубика воде. Половина Јаше Томића било је под водом, а из најугроженијих делова становништво је евакуисано. У евакуацији становништва, спасавању животиња и имовине, поред мештана и радника водопривреде учествовала је и војска. Под водом је био и део насеља Међа. И овде је урађена делимична евакуација становништва.

У одбрану угрожених насеља тог априла 2005. године уграђено је 379.650 џакова са песком и постављено 28.000 квадрата фолије. Како би се вода из насеља вратила у корито, насип на Тамишу просечен је на пет места. У одбрани је било ангажовано 80 тешких машина, а за веома кратко време подигнуто је око 42 километра привремених насипа око угрожених насеља.