Kao posledica obilnih padavina u proteklih nekoliko dana na pojedinim sistemima za odvodnjavanje uvedena je odbrana od poplava od unutrašnjih voda. Najviše problema i dalje ima na području Kovilja i pojedinim delovima severno od Grada Novog Sada . Na sistemima „Dunavac“ i „Vrbak“ uvedena je vanredna, a na sistemu „Kovilj“ redovna odbrana od poplava. Kako bi se voda što pre povukla pored četiri crpne stanice uključene su i dve mobilne pumpe velikog kapaciteta.

Redovna odbrana od poplava proglašena je i na sistemu „Jaračka Jarčina“. U naselju Donji Petrovci na čišćenju i izmuljenju kanala angažovana su dva bagera. Prema izveštajima sa terena nivo vode u  kanalima opada ili stagnira, što znači da većih problema na poljoprivrednim površinama ne bi trebalo da bude.

Zbog porasta vodostaja Dunava i zatvaranja gravitacionih ustava za odvodnjavanje redovna odbrana uvedena je i na četiri sistema  na području Bačke Palanke.

Sve probleme na kanalskoj mreži i eventualne prepreke koje blokiraju ili usporavaju oticanje vode trebalo bi što pre prijaviti nadležnim službama JVP Vode Vojvodine ili vodoprivrednim preduzećima na terenu.

Napominjemo takođe da je obaveza JVP Vode Vojvodine da kanale održava funkcionalnim (u stanju da mogu primiti vodu sa okolnog zemljišta), a da su vlasnici parcela obavezni da vodu sa svojih njiva evakuišu do kanala. Za probleme sa vodom u naseljenim mestima nadležne su lokalne samouprave, a ne JVP Vode Vojvodine.

Prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u narednih nekoliko  dana očekuje se i porast vodostaja Dunava i Save. Ukoliko se prognoze ostvare vodostaji Save kod Sremske Mitrovice i Dunava kod Novog Sada,  će se približiti ili neznatno prevazići granice kada se proglašava redovna odbrana od poplava.