Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine neprijatno je iznenađeno inicijativom Skupštine opštine Bačka Topola kojom se od Vlade Srbije i resornih ministarstava traži ukidanje naknade za odvodnjavanje.

Naknada za odvodnjavanje utvrđena je Zakonom o vodama (Sl. glasnik RS, br. 30/2010 i 93/2012) i kao namenski budžetski prihod služi isključivo za odvođenje suvišnih voda sa melioracionog područja.

Sprovođenje ovakve inicijative moglo bi imati nesagledive posledice koje bi ubrzo osetili svi građani Vojvodine.

Čak 1.840.000 hektara, odnosno oko 80% zemljišta u pokrajini ugroženo je površinskim i podzemnim vodama. Od unutrašnjih voda Vojvodinu štiti kompleksni sistem za odvodnjavanje, koji čini čak 20.094 kilometara kanalske mreže i 155 crpnih stanica. Štete usled nefukcionisanja ovog sistema mogu biti stostruko veće od same naknade koja služi za njegovo održavanje.

Vodoprivredni sistem u Vojvodini brani živote i imovinu više od dva miliona njenih stanovnika i obezbeđuje uslove za privredu, a najviše poljoprivredu. Posebno sad, kada su sve češće velike i ekstremne padavine i česti visoki nivoi reka, sistem za odvodnjavanje treba da bude što jači i da smanjuje rizike od poplava.