Sedma po redu regata Vode Vojvodine isplovila je jutros iz Novog Sada na dvanaestodnevno krstarenje ravnicom. Ovogodišnja regata traje od 20. juna do 1. jula i spaja čak 450 kilometara plovnih puteva Vojvodine – kanale Bačke i Banata, te Dunav i Tisu.

Regata Vode Vojvodine jedna je od najvećih višednevnih rekreativnih regata u našoj zemlji. U plovnom karavanu ove godine nalazi se osamdeset brodova sa oko 200 članova posade, među kojima je čak tridesetak mališana školskog i predškolskog uzrasta. Pored domaćih nautičara, na krstarenje ravnicom ove godine kreću i učesnici iz Hrvatske, Slovenije i Austrije.

JVP Vode Vojvodine tradicionalno organizuje regatu povodom Međunarodnog dana Dunava – 29. juna, a u želji da promoviše plovne potencijale Vojvodine, plovidbu i nautički turizam, kao i da afirmiše život na vodi i uz vodu.

Regataši će danas, prvog dana na vodi, uploviti u Stare Banovce, a potom nastavljaju ka Pančevu, Kovinu i Banatskoj Palanci, te Vlajkovcu, Jermenovcima, Botošu i Zrenjaninu, pa u Novi Bečej, Srbobran i Despotovo, odakle se vraćaju u Novi Sad. Ovim putem, na saradnji i gostoprimstvu, zahvaljujemo se pomenutim lokalnim samoupravama i turističkim organizacijama.