JVP „Vode Vojvodine“ ove godine obeležava 160 godina prevodnice Bezdan, jedne od najstarijih prevodnica na kanalima Vojvodine. Na ovom izuzetno značajnom objektu vodoprivredne baštine prvi put u Evropi primenjeno je podvodno betoniranje.

Prevodnica Bezdan na spoju Velikog bačkog kanala i Dunava, započeta 1846. završena je tek deset godina kasnije, 1856. godine. Izgradnja produžetka kanala Vrbas-Bezdan i prevodnice započeto je 1846. godine, ali su zbog revolucije radovi prekinuti 1848. i 1849. godine.

Inženjer Joanes Mihalik, projektant i izvođač radova na prevodnici Bezdan u periodu 1855 – 1856. godine, odlučio se za podvodno betoniranje,  gradnju objekta koju niko do tada nije primenjivao. Tih godina su postojale samo najprostije pumpe za crpljenje vode.

Fabrika betona bila je organizovana na samom gradilištu, a betoniranje je trajalo neprekidno 90 dana i noći. Podvodno betoniranje obavljalo se uz pomoć šest potapajućih sanduka koji su imali pokretno dno. Sanduci su se kretali po kranu i čim bi došli na odgovarajuće mesto, dno bi se otvaralo i beton izlivao na prethodni sloj, vezujući se s njim. Prevodnica Bezdan imala je dva para dvokrilnih kapija na oba kraja komore. Koristio se onaj par koji je odgovarao vodostaju u momentu prolaska plovila kroz prevodnicu.

Prevodnica Bezdan izgrađena je za 500 tonska plovila. Pri redovnom vodostaju, kroz prevodnicu mogu proći lađe dužine 62 metara i gaza 2 metara. U periodu kada je Bezdan najbolje radio njime je prolazilo između 500 i 600 plovila godišnje.

Osim u slučaju odbrane od velikih voda Dunava, ova prevodnica nije u upotrebi. JVP „Vode Vojvodine“ pripremilo je projektnu dokumentaciju za sanaciju prevodnice Bezdan. Trenutno se traže izvori i način finansiranja  radova.