Deveta po redu regata „Vode Vojvodine“ isplovila je jutros iz Novog Sada na dvanaestodnevno krstarenje ravnicom, koje će trajati do 2. jula 2017. godine. Na kružnoj ruti dugoj blizu ukupno 380 kilometara rekom Tisom, regata „Vode Vojvodine“ posetiće Titel, Babatovo, Novi Bečej, Bačko Petrovo Selo, Sentu, Kanjižu, Mol, Bečej i Aradac.  

JVP „Vode Vojvodine“ tradicionalno organizuje regatu povodom 29. juna – Dana Dunava, i ona je jedna od najvećih višednevnih rekreativnih plovidbi u našoj zemlji.

– Sa tri velike reke i oko 600 kilometara plovnih kanala Vojvodina ima ogroman potencijal za razvoj plovidbe. JVP „Vode Vojvodine“ organizuje regatu u želji da promoviše plovni potencijal Vojvodine. Istovremeno, želimo da podstaknemo lokalne samouprave, odnosno, gradove i sela koji izlaze na vodu, da prepoznaju taj potencijal, da se okrenu se nautici i nautičkom turizmu i da razviju i ovu granu privrede. Na taj način, dugoročno gledano, doprinosimo stvaranju održivih vodnih resursa, što i jeste jedan od ciljeva našeg preduzeća – izjavio je ovim povodom v. d. direktor JVP „Vode Vojvodine“ Slavko Vrndžić.

U regati ove godine učestvuje blizu 90 brodova, sa oko 240 članova posade. Domaćim nautičarima, uglavnom iz Novog Sada i Beograda, pridružili su se i učesnici iz inostranstva – Hrvatske, Slovenije, Austrije, Holandije i Francuske. Na regati plovi i oko 40 dece školskog i predškolskog uzrasta.

Ovogodišnjom regatom obeležavamo i 40 godina od izgradnje  Hidrosistema DTD. Gradnja Hidrosistema DTD trajala je 20 godina, a završetkom se smatra izgradnja Brane na Tisi 1977. godine, čime je omogućeno gravitaciono zahvatanje vode iz Tise, odnosno, snabdevanje banatskog dela Hidrosistema DTD vodom.

Ovim putem se zahvaljujemo, na saradnji i gostoprimstvu, opštinama i turističkim organizacijama Titela, Novog Bečeja, Bečeja, Sente i Kanjiže, kao i mesnim zajednicama Elemir, Aradac i Bačko Petrovo Selo.