BRODSKI DNEVNIK
Regata „Vode Vojvodine“
 
21. jun 2017, sreda

Nekoliko minuta nakon 9 sati jutros, novosadski štrandaroši ugledali su prve brodića iz plovnog karavana pod zastavom „Vode Vojvodine“ kako plove nizvodno Dunavom. Petnaestak minuta kasnije, priliku da mahnu regati, koja je krenula na 53 kilometra dugu plovidbu ka Titelu, imali su i Novosađani koji su se zatekli na keju. Na Dunavu su se pojavile peščane ade, pa su regataši često stajali za kupanjac. Leto je danas i zvanično počelo.

U Titel su stigli oko 14 sati. Dan sunčan, Tisa mirna, spora, daleko toplija od Dunava. Obalom se širi miris riblje čorbe, koju priprema za regataše brod restoran „Alaska priča“, najavljujući veliko takmičenje u kuvanju riblje čorbe zakazano za početak avgusta.

Kad je sunce malo zašlo, bilo je vreme za upoznavanje sa Titelom. Regataši ostavljaju prelepu peščanu plažu i odlaze u turistički obilazak varoši. Naravno, tu je i uspon na poznati Titelski breg, odakle se pruža predivan pogled na Tisu. Domaćini iz Opštine Titel su se i ovog puta postarali da regatšima regata počne u odličnom raspoloženju.

Predveče je dunuo jak vetar, kao da će oluja, ali su regataši prvog dana ipak ostali suvi. Sve se stišalo bez ijedne kapi kiše, a oni raspoloženi i veseli nastavili su druženje uz tamburaše u „Alaskoj priči“…

 

22. jun 2017, četvrtak

Drugog dana plovidbe, nakon 33 kilometara uzvodno Tisom, od Titela do Babatova, koje se prvi put našlo na mapi regate „Vode Vojvodine“. Regataši su bili oduševljeni izgledom obale, ali još veće oduševeljenje izazvalo je gostoprimstvo domaćina, koje je već tradicionalno na teritoriji Zrenjanina. Panonske mornare, njih oko 240 na 90 brodova, u Babatovu dočekali predstavnici Grada Zrenjanina, MZ „Elemnir“ i Turističke organizacije „Zrenjanin“.

U Babatovu je organizovana i prva igra za decu u okviru takmičenja „Kanalijana Džons“. Ove godine, nautički podmladak na regati je najbrojniji – više od četrdesetoro dece plovi sa nama. Ima nade za razvoj nautike, reklo bi se. Regataši su uživali u zajedničkom ručku, a uveče je druženje nastavljeno uz tamburaše u restoranu „Babatovo“…

 
23. jun 2017, petak

Ovo nije običan dan na regati „Vode Vojvodine“. Ovo je dan kada plovni karavan prolazi kroz prevodnicu na Brani na Tisi, inače najvećim objektom na Hidrosistemu DTD. Brana ima sedam prelivnih polja i prevodnicu za brodove do 1.000 tona nosivosti. Njenom izgradnjom i podizanjem nivoa Tise uzvodno, omogućeno je gravitaciono zahvatanje, odnosno, snabdevanje banatskog dela Hidrosistema DTD vodom.

Ovogodišnjom regatom obeležavamo i 40 godina od izgradnje  Hidrosistema DTD. Naime, gradnja Hidrosistema DTD trajala je 20 godina, a njenim završetkom se smatra upravo izgradnja Brane na Tisi 1977. godine.

Nakon 23 kilometra plovidbe i prevođenja, regataši su stigli u Novi Bečej. Mnogi su već bili ovde sa regatom, a svi vole taj lep kej na Tisi u Novom Bečeju. Naši domaćini iz opštine i turističke organizacije postarali su se da naprave odličan doček za nautičare. Najpre su regataše ugostili izuzetno ukusnim gulašem. Podne je začinio ipak Jovica Jašin, prvak NP „Toša Jovanović“ u penziji, sa monodramskim satiričnim kolažom „Banat i Banaćani“.

Negde u kasno popodne, počeo je da duva jak vetar, ali se posle nekih pola sata smirilo. I ovog puta, regataši su ostali suvi, a druženje je nastavljeno u obližnjem restoranu uz tamburaše.