БРОДСКИ ДНЕВНИК
Регата „Воде Војводине“
 
21. јун 2017, среда

Неколико минута након 9 сати јутрос, новосадски штрандароши угледали су прве бродића из пловног каравана под заставом „Воде Војводине“ како плове низводно Дунавом. Петнаестак минута касније, прилику да махну регати, која је кренула на 53 километра дугу пловидбу ка Тителу, имали су и Новосађани који су се затекли на кеју. На Дунаву су се појавиле пешчане аде, па су регаташи често стајали за купањац. Лето је данас и званично почело.

У Тител су стигли око 14 сати. Дан сунчан, Тиса мирна, спора, далеко топлија од Дунава. Обалом се шири мирис рибље чорбе, коју припрема за регаташе брод ресторан „Аласка прича“, најављујући велико такмичење у кувању рибље чорбе заказано за почетак августа.

Кад је сунце мало зашло, било је време за упознавање са Тителом. Регаташи остављају прелепу пешчану плажу и одлазе у туристички обилазак вароши. Наравно, ту је и успон на познати Тителски брег, одакле се пружа предиван поглед на Тису. Домаћини из Општине Тител су се и овог пута постарали да регатшима регата почне у одличном расположењу.

Предвече је дунуо јак ветар, као да ће олуја, али су регаташи првог дана ипак остали суви. Све се стишало без иједне капи кише, а они расположени и весели наставили су дружење уз тамбураше у „Алаској причи“…

 

22. јун 2017, четвртак

Другог дана пловидбе, након 33 километара узводно Тисом, од Титела до Бабатова, које се први пут нашло на мапи регате „Воде Војводине“. Регаташи су били одушевљени изгледом обале, али још веће одушевељење изазвало је гостопримство домаћина, које је већ традиционално на територији Зрењанина. Панонске морнаре, њих око 240 на 90 бродова, у Бабатову дочекали представници Града Зрењанина, МЗ „Елемнир“ и Туристичке организације „Зрењанин“.

У Бабатову је организована и прва игра за децу у оквиру такмичења „Каналијана Џонс“. Ове године, наутички подмладак на регати је најбројнији – више од четрдесеторо деце плови са нама. Има наде за развој наутике, рекло би се. Регаташи су уживали у заједничком ручку, а увече је дружење настављено уз тамбураше у ресторану „Бабатово“…

 
23. јун 2017, петак

Ово није обичан дан на регати „Воде Војводине“. Ово је дан када пловни караван пролази кроз преводницу на Брани на Тиси, иначе највећим објектом на Хидросистему ДТД. Брана има седам преливних поља и преводницу за бродове до 1.000 тона носивости. Њеном изградњом и подизањем нивоа Тисе узводно, омогућено је гравитационо захватање, односно, снабдевање банатског дела Хидросистема ДТД водом.

Овогодишњом регатом обележавамо и 40 година од изградње  Хидросистема ДТД. Наиме, градња Хидросистема ДТД трајала је 20 година, а њеним завршетком се сматра управо изградња Бране на Тиси 1977. године.

Након 23 километра пловидбе и превођења, регаташи су стигли у Нови Бечеј. Многи су већ били овде са регатом, а сви воле тај леп кеј на Тиси у Новом Бечеју. Наши домаћини из општине и туристичке организације постарали су се да направе одличан дочек за наутичаре. Најпре су регаташе угостили изузетно укусним гулашем. Подне је зачинио ипак Јовица Јашин, првак НП „Тоша Јовановић“ у пензији, са монодрамским сатиричним колажом „Банат и Банаћани“.

Негде у касно поподне, почео је да дува јак ветар, али се после неких пола сата смирило. И овог пута, регаташи су остали суви, а дружење је настављено у оближњем ресторану уз тамбураше.