Predstavnici JVP „Vode Vojvodine“ potpisali su dva ugovora iz IPA programa prekogranične saradnje, što će doneti višemilionska dodatna ulaganja u Hidrosistem DTD u 2018. godini. Jedan projekat je revitalizacija kanala Begej, na potezu od Kleka do Srpskog Itebeja kroz IPA program saradnje Rumunija-Srbija, gde je planirano ulaganje oko sedam miliona evra. Drugi projekat je iz IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija i odnosi se na obnovu prevodnice Bezdan i hidročvora Šebešfok, za šta je predviđeno oko 3,5 miliona evra. Radovi iz ovih projekata odvijaće se naredne godine.

 

Revitalizacija kanala Begej

Ovaj projekat podrazumeva revitalizaciju hidročvorova Klek i Srpski Itebej – prevodnica, ustava i pratećih objekata. Između dva mesta, gradiće se biciklistička staza pored kanala, duga 30 kilometara. U Zrenjaninu je planirana izgradnja plutajućeg doka, priveza na Begeju i nabavka plovnog bagera i plovne kosačice za održavanje njegove plovnosti. Takođe, biće izrađena projektna dokumentacija za izmuljenje kanala Begej.

Vrednost celog projekta iznosi skoro 14 miliona evra, dok je naš budžet oko sedam miliona evra. Projekat se finansira iz sredstava EU, sa 85 procenata, dok ostalih 15 procenata dolazi iz sopstvenih sredstava.

Nakon završetka radova, očekuje se ponovno otvaranje plovidbe na kanalu Begej, razvoj turizma, unapređenje infrastrukture i povezivanje prekograničnog regiona kroz povećanje transporta.

U ovom projektu JVP „Vode Vojvodine“ učestvuje zajedno sa Pokrajinskim sekretarijatom za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, dok s rumunske strane učestvuju još dva partnera.

 

Sanacija prevodnice Bezdan

Cilj projekta je unapređenje funkcionalnosti samog kanala. Na prevodnici Bezdan planirani su radovi na njenom osposobljavanju, kao jednog od ključnih objekata za plovni put Vrbas – Bezdan i značajne uloge ove prevodnice u odbrani od visokih vodostaja reke Dunav. Inače, prevodnica Bezdan nije u funkciji više od četvrt veka. Radovi na sanaciji ustave i prevodnice Šebešfok, dovešće do boljeg protoka Bajskog kanala, unaprediće  rad sistema za odvodnjavanje,  a kako je kanal Baja – Bezdan proglašen zaštićenim područjem prve kategorije u Gornjem Podunavlju poboljšaće se i turistička ponuda na kanalu.

Budžet kojim raspolaže srpska strana projekta je skoro 3,5 miliona evra. U slučaju prihvatanja projekta početak radova je planiran krajem naredne godine. Radovi bi trebalo da budu gotovi tokom 2020. godine.

Projekat je deo Intereg-IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija i od strateške je važnosti za pogranični region između naše dve države. Finansijer radova je Evropska unija. Prijavu za projekat JVP „Vode Vojvodine“ podnelo je u saradnji sa mađarskom direkcijom za vode i Fondom  „Evropski poslovi“ AP Vojvodine.