Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišli su danas radove na izgradnji odbrambene linije na levoj obali reke Save, u delu od Hrtkovaca do Jarka. Obilasku su prisustvovali i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević, direktor JVP „Vode Vojvodine“ Slavko Vrndžić, predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić i gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader.

JVP „Vode Vojvodine“ krajem prošle godine započelo je ove radove u cilju zaštite okolnih naselja od visokih voda. Podsetimo, 2014. godine Sava je dostigla istorijski maksimum vodostaja i upravo na ovoj deonici nivo vode prevazišao je kotu obale, što je zahtevalo brzu i hitnu intervenciju. Izgradnjom privremenog (zečijeg) nasipa zaustavljeno je širenje vode. Ovaj deo obavle reke Save bilo je potrebno nadvisiti izgradnjom odbrambene linije koja se sastoji delom od betonskog zida, a delom od zemljanog nasipa.

Projektom je predviđeno da se izgradi odbrambena linija u dužini od 3 km, koju će činiti betonski zid i zemljani nasip. Na taj način, ovaj deo obale reke biće nadvišen od 1 do 2,5 m. Trenutno su u toku radovi na izgradnji armirano-betonskog zida. Ugovorom je predviđeno da se u zemljani nasip ugradi 32.817 m3 koherentnog materijala, a da se u betonski zid ugradi 1.222 m3 betona.

Za radove je izdvojeno 130 miliona dinara, a izvođač je VP „Sava“ iz Sremske Mitrovice.

Od ukupnih sredstava, sa 15 miliona dinara finansirani su radovi na arheološkom istraživanju ove deonice, jer se ona nalazi u neposrednoj blizini lokaliteta Gomolava, jednog od najznačajnijih arheoloških nalazišta na teritoriji Republike Srbije.