Danas, 22. marta, kada obeležavamo Svetski dan voda, prilika je da se još jednom podsetimo globalnog značaja vode u svetu, kao resursa 21. veka. Ujedinjene nacije, koje su i odredile ovaj datum, upozoravaju da se pojave kao što su poplave, suše i zagađenje voda dodatno pogoršavaju usled degradirane vegetacije, zemljišta, reka i jezera. Kroz ovogodišnju temu „Priroda za vodu“ ukazuje se na to da rešenja zasnovana na prirodi imaju potencijal da reše mnoge izazove sa vodom.

JVP „Vode Vojvodine“ poverena je briga o vodnim resursima u pokrajini. Vojvodinom se protežu tri velike reke, Dunav, Sava i Tisa, zatim, 938 kilometara kanala u okviru Hidrosistema DTD, te više od 20.000 kilometara meliorativnih kanala i brojni hidrotehnički objekti. Tako složen sistem, uz sve učestalije pojave poplava i suša, zahteva maksimalnu pažnju, stručne kadrove  i mnogo sredstava.

JVP „Vode Vojvodine“ se stara i o zaštićenim prirodnim dobrima – parkovima prirode „Jegrička“ i „Beljanska bara“, koji predstavljaju evorpski važne ekosisteme zbog svojih osobenosti. Odlikuje ih izuzetno bogat biljni i životinjski svet, a poznati su i kao staništa retkih i zaštićenih vrsta. Svojim aktivnostima u infrastrukturnom smislu, kao što je izgradnja staze zdravlja i osmatračnice za ptice, ali i promocijom sadržaja i organizacijom radionica i radnih akcija, kontuniurano se bavimo edukacijom stanovništva, posebno najmlađih, o značaju očuvanja vodnih resursa.

Povodom Svetskog dana voda, JVP „Vode Vojvodine“ sa zadovoljstvom učestvuje na ovogodišnjem „Novosadskom proleću“ u organizaciji Pokreta gorana Novog Sada, gde imamo priliku da edukujemo najmlađe, koji su naša budućnost, kroz ekološke radionice. Nažalost, vremenski uslovi nam nisu dopustili da sa aktivnostima na terenu obeležimo ovaj dan.