Izložba „Dunav u Srbiji – Putovanje kroz tehničke muzeje“ na kojoj se predstavio i Muzej voda „Nikola Mirkov“, Javnog vodoprivrednog preduzeća „Vode Vojvodine“, otvorena je prošle nedelje u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu.  Izložba je organizovana u sklopu konferencija Evropske mreže rečnih muzeja, a trajaće do 14. novembra.

Iz arhive JVP „Vode Vojvodine“, koja broji nekoliko hiljada fotografija nastalih u toku odbrane od velikih voda reke Dunav 1965. godine, za izložbu su izvučeni najzanimljiviji zapisi ove velike bitke sa prirodom. U izlaganju koje je pratilo fotografije prisutni su čuli koliki je značaj ovog događaja. Dunav je te godine dostigao najviši vodostaj od kada su merenja započeta, angažovano je više nego ikada stručnjaka i mehanizacije, a nije postojala ni jedna ljudska greška. Čovek i priroda su se borili jedan na jedan, čovek je pobedio zbog svoje istrajnosti, a vode u Vojvodini su ukroćene.

Na izložbi učestvuju i Muzej nauke i tehnike – Beograd, Vazduhoplovni muzej Beograd, Muzej Vojvodine – Muzejski kompleks Kulpin i Javno preduzeće „Pošta Srbije“. Autori izložbe i kataloga su kustosi, istraživači istorije plovidbe, nauke, inženjerstva, graditeljstva, vazduhoplovstva, privrede, poljoprivrede, ribarstva i života na Dunavu i uz Dunav. Svi oni predstavili su značajne, uzbudljive, zanimljive, poznate ali i nepoznate događaje, čiji su junaci bili vladari, kapetani, brodari i piloti, graditelji i inženjeri, naučnici, vojnici, obični ljudi, a najviše sam Dunav.