Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović pustio je danas u rad Crpnu stanicu „Kula“ koja je deo regionalnog podsistema za navodnjavanje „Kula-Mali Iđoš“. Događaju su prisustvovali i sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević i direktor JVP „Vode Vojvodine“ Slavko Vrndžić.

Na kanalu za navodnjavanje Kula-Mali Iđoš, koji je deo istoimenog regionalnog podsistema, dodatno je uređeno prvih pet kilometara. Ovo je jedan od od jedanaest projekata iz prve faze Abu Dabi fonda. U sklopu ovih radova, najpre su izvedeni geodetski i zemljani radovi, čime je povećan kapacitet kanala, a potom je ova deonica kanala obložena novom  vodonepropusnom folijom, jer je stara bila dotrajala, te je bilo dosta gubitaka vode. Kanal se snabdeva vodom iz Hidrosistema DTD (Velikog bačkog kanala), preko Crpne stanice „Kula“. Radovi su bili vredni 1.044.287,00 evra, a izvođač je bio konzorcijum VP „Severna Bačka“ Subotica, „Ekstra Autotransport“ Kula i CMT Beograd.

Radovi su počeli tek sredinom avgusta ove godine, jer bi da su započeti ranije, bilo dovedeno u pitanje  nesmetano navodnjavanje poljoprivrednih površina koje se inače navodnjavaju iz tog kanala.

Regionalni podsistem „Mali Iđoš“ deo je regionalnog hidrosistema „Severna Bačka“. Trenutno je izgrađeno 10, od ukupno 15 kilometara kanala. Kada regionalni sistem bude konačno završen trebalo bi da  obezbedi vodu za navodnjavanje 11.500 ha poljoprivrednih površina na područjima opština Kula, Vrbas, Mali Iđoš i Bačka Topola.