JVP „Vode Vojvodine“ i u 2019. godini nastavlja sa značajnim investicionim ulaganjima u sisteme za navodnjavanje, zatim, objekte za zaštitu od voda i objekte na Hidrosistemu DTD.

Kada vremenski uslovi dopuste, biće započeti radovi na konačnoj fazi izgradnje Regionalnog sistema „Mali Iđoš“, vredni 3.621.021 evra. Ovo je ujedno i projekat kojim je proširena prva faza izgradnje sistema za navodnjavanje iz Abu Dabi fonda u Vojvodini. Predviđeno je da u 2019. godini u Vojvodini počnu radovi na drugoj fazi – novih 12 projekata koji će se finansirati iz Abu Dabi fonda, ukupne vrednosti 21.497.578 evra. Kada bude završena druga faza, biće moguće navodnjavanje na dodatnih 39.378 hekatara zemljišta u Vojvodini.

U ovoj godini očekuju nas radovi na završnoj fazi sanacije leve obale reke Save u zoni značajnog arheološkog nalazišta Gomolava kod Hrtkovaca. Tokom 2017. i 2018. godine završeni su radovi na tri deonice, a vrednost do sada sprovedenih radova iznosi 440 miliona dinara.

Za nastupelu godinu, planirane su investicije u vodne sistemem i objekte iz Budžetskog fonda za vode u iznosu od 164,6 miliona dinara. Među ovim investicijama, najznačajnije su uređenje i rešavanje problematike lateralnog kanala u Kuli, koji je i recipijent otpadnih voda i izgradnja crpne stanice Sivac radi odvođenja atmosferskih voda.

            U ovoj godini očekuje se i početak radova na kompletnoj rekonstrukciji dva hidročvora na Hidrosistemu DTD – u Kleku i Srpskom Itebeju, kao i izmuljenje okretnice i izgradnja pristana za brodove u Zrenjaninu u okviru projekta „Revitalizacija navigacione infrastrukture na Begeju“. Ovaj strateški projekat finansira se iz Interreg – IPA Programa prekogranične saradnje Srbije sa Rumunijom, a ukupna vrednost celog projekta iznosi 13,85 miliona evra.

JVP „Vode Vojvodine“ na ovaj način održava kontinuitet u investiranju u vodoprivredni sistem, kako bi se unapredili vodni resursi Vojvodine.