Izmuljenje dve deonice vodotoka Jegrička, ukupne dužine oko 11 kilometara, u okviru IPA projekta prekogranične saradnje Mađarska-Srbija pod nazivom „Ekološko upravljanje vodama protiv ekstremnih vremenskih uslova u pograničnoj oblasti”, je završeno.

Radovi su započeti u oktobru 2018. godine. Na deonici od Temerinskog mosta do Siriga, dugoj 8,3 kilometara, uklonjen je nanos i trska iz korita Jegričke pomoću dve amfibijske mašine sa obe strane vodotoka. Na ovoj deonici izvađeno je oko 143.000 kubnih metara nanosa. Druga deonica počinje od preliva Zmajevo, u dužini od 2,6 kilometara nizvodno. Rastinje je uklonjeno tarupiranjem, uređena je inspekciona staza sa obe strane kanala, a uklonjeno je oko 22.000 kubnih metara nanosa.

Izmuljenjem vodotoka  projekat se ne završava. U narednom periodu predviđeno je snimanje profila korita Jegričke na ove dve izmuljene deonice,  uklanjanje vegetacije i izrada elaborata izvedenog stanja. Nakon proceđivanja vode iz uklonjenog nanosa sledi razastiranje materijala buldozerom.

Cilj projekta „Ekološko upravljanje  vodama protiv ekstremnih vremenskih uslova u pograničnoj oblasti” je poboljšanje vodnog bilansa reke Jegričke i glavnog kanala Kurca u pograničnom regionu Mađarske i Srbije Osim toga, razviće se zajednički sistem za analiziranje i praćenje, radi očuvanja kvaliteta vode i biodiverziteta u regionu prekogranične saradnje i definisaće se dugoročna rešenja radi prevencije degradacije kvaliteta voda.
Vodeći partner na projektu ECOWAM je Direktorat za upravljanje vodama u okrugu Donja Tisa, a ostala dva su Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine” i Fond Evropski poslovi AP Vojvodine.

Ukupna vrednost  projekta iznosi oko 1.800.000 evra, a planirano je da sve  bude gotovo ove  godine.