У ово време пре пет година Србија се борила са великим поплавама. На подручју које брани ЈВП „Воде Војводине“ најтеже је било на реци Сави. Изложбом фотогафија у холу пословне зграде ЈВП „Воде Војводине“, Булевар Михајла Пупина 25, која је данас постављена, подсећамо се тих драматичних дана.

Одбрана од поплава у Срему 2014. године, биће запамћена и забележена као једна од највећих на подручју Војводине. Трајала је  55 дана, од 26. априла до 19. јуна. Најтеже је било средином маја. Сава код Сремске Митровице  расла је  и метар током дана. У вечерњим сатима 17. маја на водомеру код Сремске Митровице измерено је  никад  забележених  869 cm. Рекорд пре овога био је давне 1974. и износио је 800 cm. Када је водостај, тог 17. маја достигао 857 cm, почела је превентивна евакуација делова Сремске Митровице и Лаћарка.

Киша није престајала, насипи су ојачавани хиљадама џакова, а Републички хидрометеоролошки завод прогнозирао је да ће Сава код Сремске Митровице достићи невероватних 917 центиметара. Прогнозе се срећом нису оствариле, а убрзо смо сазнали и због чега. Запретила је нова  опасност, али са брањеног подручја, како се то уобичајено каже, „иза леђа“. Два километра од државне границе са Хрватском попустио је насип на Сави, а вода је неконтролисано  стизала не коритом, већ кроз шуме и атаре, угрожавајући сремска села Јамену, Сремску Рачу, Босут, Моровић, Вишњићево, а у крајњем случају Сремску и Мачванску Митровицу. У поподневним сатима 18. маја вода је ушла у Јамену.  Људи и механизација морали су се повући и признати да су немоћни пред толиком количином воде. Људских жртава срећом није било. Даноноћна борба најбољих стручњака водопривреде са водом за коју се није  знало ни колико је има ни одакле тачно долази трајала је седам дана. Током одбране у привремене одбрамбене линије уграђено је: близу милион малих џакова, 6.700 џамбо врећа, 430 ролни фолије и преко 16.000 кубика песка. Угрожена насеља Моровић, Вишњићево, Босут, Сремска Рача и Јамена штитило је 40 km земљаних насипа подигнутих за свега 48 сати. У те насипе уграђено је више од 180.000 m3 земље.

Покрајински кризни штаб у Сремској Митровици, био је у сталном заседању у згради водопривреде на самој обали Саве. У истој згради био је и привремени прес центар где су се даноноћно смењивале новинарске екипе.

Одбрана је коштала око 300 милиона динара.

Изложба се може погледати до краја јуна радним данима од 8 – 15 часова, у улазном холу пословне зграде ЈВП „Воде Војводине“, Булевар Михајла Пупина 25.