Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišao je danas radove na izmuljenju Kanala Begej u Zrenjaninu kod pešačkog mosta, koji se sprovode u okviru IPA programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija. Obilasku je prisustvovao i pokrajinski sekretar za za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i direktor JVP „Vode Vojvodine“ Slavko Vrndžić.

Izmuljenje Kanala Begej na mestu stare okretnice za brodove obavlja se pomoću hidrauličnih bagera na amfibijskim gusenicama, dok se materijal plovnim objektima transportuju dva kilometra nizvodno na lokaciju deponovanja. Na početku stare okretnice za brodove biće postavljen plutajući dok, odnosno pristan, koji će se nalaziti u blizini postojećih gradskih saobraćajnica i pešačkog mosta. Ovi radovi sprovode se u okviru IPA projekta prekogranične saradnje Rumunija-Srbija pod nazivom „Revitalizacija navigacione infrastrukture na Begeju“ (BEGA), a vrednost ovog posla iznosi 584.190 evra.

Uređenjem obale i postavljanjem pristana omogućava se korišćenje turističkog potencijala HS DTD i omogućava razvoj nautičkog turizma u Zrenjaninu i okolini. Takođe, i kroz ove radove, prepoznat je potencijal HS DTD kao mogućeg pokretača u oblasti plovidbe i saradnje između Srbije i Rumunije.

Inače, projekat BEGA se u Srbiji se odnosi na revitalizaciju Kanala Begej na potezu od granice sa Rumunijom do hidrotehničkog objekta u Kleku, u dužini od 32,26 kilometara. Pored izmuljenja okretnice i izgradnje pristana, projekat revitalizacije kanala Begej obuhvata i izradu tehničke dokumentacije za potrebe izmuljenja, deponovanja i remedijacije sedimenta na Plovnom Begeju, kao i nabavku plovnog bagera i plovne kosačice za održavanje njegove plovnosti. Takođe, predviđa i sanaciju hidrotehničkih objekata u Kleku i Srpskom Itebeju, kao i izgradnju dvonamenske staze (radno-inspekcione i biciklističke), od granice sa Rumunijom do prevodnice u Kleku.

Ukupna vrednost celog projekta iznosi oko 14 miliona evra.