Zatvarajuća konferencija projekta „Unapređenje monitoringa suše i suvišnih unutrašnjih voda za podršku vodoprivredi i smanjenju rizika vezanih za ekstremne vremenske uslove“ (Water at Risk) održana je danas u Kongresnom centru Master Novosadskog sajma u organizaciji JVP „Vode Vojvodine“.

Prisutne je pozdravio pomoćnik direktora za tehničke poslove JVP „Vode Vojvodine“ Aleksandar Kocan koji je naglasio da je primarni cilj projekta bio razoj inovativnih i usklađenih rešenja monitoringa i operativnih planova upravljanja vodama.  Ova rešenja omogućiće izdavanje ranih upozorenja, kao i korišćenje rezultata za aktivno delovanje i operativne svrhe, kroz osnivanje zajedničkog Mađarsko-Srpskog prekograničnog centra za praćenje suša i suvišnih unutrašnjih voda, odgovornog za buduća istraživanja i razvoj, implementaciju novih tehnika monitoringa i upravljanja vodama za potrebe poljoprivrede, komunikaciju i povezivanje.

Rezultati projekta će doprineti razvoju prekograničnog sistema za upravljanje vodama i prevencije rizika, kao i podizanju ekološkog kvaliteta voda, smanjenju efekata suše i suvišnih unutrašnjih voda. Pored toga, rezultati će biti od izuzetnog značaja kada je reč o održivom razvoju i prilagođavanju različitih sektora, kao i celog prekograničnog regiona klimatskim varijacijama. Projekat implementiraju najznačajnija tela i istraživačko-naučni centri i nadležne vodoprivredne organizacije u regionu da bi seosiguralo sprovođenje izloženih stručnih i komunikacionih ciljeva.

Projekat je implementiran preko Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, a ukupan budžet projekta je oko 853 hiljade evra, od čega EU sufinansiranje iznosi oko 724 hiljade.

Vodeći partner na projektu je bio Univerzitet u Segedinu, a partneri su Vodoprivredna direkcija Donjeg Potisja, Prirodno matematički i Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, Univerziteta u Novom Sadu, i JVP „Vode Vojvodine“.