Plovni bager JVP „Vode Vojvodine“ započinje vađenje rečnog nanosa na ulazu u Dunavac, kod takozvanog Špica novosadskog kupališta Štrand. Trenutno su u toku pripremni radovi, a bagerovanje počinje ovih dana, po dobijanju svih neophodnih dozvola i saglasnosti. Detaljnim snimanjem korita utvrđeno je da na tom lokalitetu ima oko 25.000 kubika rečnog materijala, a pored ulaza u sam Dunavac predviđeno je i čišćenje kod veslačkog kluba „Danubius“, nizvodno od kupališta Štrand.

Posao bi trebalo da bude gotov u drugoj polovini jula. Troškovi padaju na teret poslovanja JVP „Vode Vojvodine“.

Čišćenje ulaza u Dunavac, gde je smeštena komanda i baza rečne flotile, inicirala je Vojska Srbije jer njihova plovila pri niskim vodostajima Dunava, što je i sada slučaj, ne mogu ni ući ni izaći iz Dunavca. Predstojeći radovi neće ometati plovidbu na Dunavu, a izvađeni materijal cevovodom će se deponovati u maticu reke. O radovima je obavešteno i JKP „Gradsko zelenilo“ kao upravljač kupalištem „Štrand“, u čijoj nadležnosti je i bezbednost kupača na plaži.

Napominjemo da je JVP „Vode Vojvodine“ izmuljenje Dunavaca na ovoj lokaciji obavljalo i u proleće prošle godine, kada je izvađeno 17.000 kubika nanosa, ali se pesak ponovo natalažio, a vodostaj Dunava je neuobičajeno nizak za ovaj period godine.