„Истражимо Дунав“ – поручује нам слоган овогодишњег Дана Дунава, међународне манифестације којом сваког 29. јуна славимо ову реку и све њене притоке. Како су због ситуације са пандемијом Covid19 сви догађаји којима се обележава овај дан отказани, едукација о значају Дунава је премештена на интернет.

Републичка дирекција за воде, ЈВП „Воде Војводине“ и „Србијаводе“, уз помоћ партнера на пројекту „Подршка планирању политика у сектору управљања водама“ и ЕУ инфо центра, организују вебинар на тему „Управљање водама“. Вебинар ће бити одржан данас, 29. јуна, у 18 часова, на Фејсбук профилу ЕУ инфо центра или регистрацијом на овом линку http://euinfo.rs/euinfo-webinar-2/

Теме о којима ће се дискутовани су значај Оквирне директиве о водама, шта је до сада постигнуто и шта је у плану када је реч о водним ресурсима, са каквим изазовима се сви сусрећемо у покушају да заштитимо водотоке, чија је вредност непроцењива.

 

Регата Воде Војоводине

 

ЈВП „Воде Војводине“ ће, као и сваке године, Дан Дунава обележити и регатом „Воде Војводине“, али овај пут у периоду од 14. до 23. августа. Ово је 12. пут да на овај начин славимо Дунав и све његове притоке, промовишемо пловне потенцијале Војводине, пловидбу и наутички туризам.  Наутичари стичу искуство у пловидби, а градови и села на рекама и каналима добијају подстрек за развој туризма.

 

Међународне конвенције о заштити Дунава

Подсећамо да се Међународни Дан Дунава обележава у 14 европских подунавских земаља, потписница Међународне конвенције о заштити Дунава (International Commission for Danube Protection – ICPDR).

Конвенцију су, 1994. године у Софији, потписале земље дунавског слива и Европска унија, и она је основ за сарадњу држава ради заштите Дунава, на чијем сливу живи више од 80 милиона људи.

Дан Дунава указује на потребу да земље и организације Дунавског басена уједине своје снаге и раде заједнички. Обележавајући овај дан, помажемо да се обезбеди заштита реке Дунав и њених притока, како би их и будуће генерације користиле и у њима уживале.