„Istražimo Dunav“ – poručuje nam slogan ovogodišnjeg Dana Dunava, međunarodne manifestacije kojom svakog 29. juna slavimo ovu reku i sve njene pritoke. Kako su zbog situacije sa pandemijom Covid19 svi događaji kojima se obeležava ovaj dan otkazani, edukacija o značaju Dunava je premeštena na internet.

Republička direkcija za vode, JVP „Vode Vojvodine“ i „Srbijavode“, uz pomoć partnera na projektu „Podrška planiranju politika u sektoru upravljanja vodama“ i EU info centra, organizuju vebinar na temu „Upravljanje vodama“. Vebinar će biti održan danas, 29. juna, u 18 časova, na Fejsbuk profilu EU info centra ili registracijom na ovom linku http://euinfo.rs/euinfo-webinar-2/

Teme o kojima će se diskutovani su značaj Okvirne direktive o vodama, šta je do sada postignuto i šta je u planu kada je reč o vodnim resursima, sa kakvim izazovima se svi susrećemo u pokušaju da zaštitimo vodotoke, čija je vrednost neprocenjiva.

 

Regata Vode Vojovodine

 

JVP „Vode Vojvodine“ će, kao i svake godine, Dan Dunava obeležiti i regatom „Vode Vojvodine“, ali ovaj put u periodu od 14. do 23. avgusta. Ovo je 12. put da na ovaj način slavimo Dunav i sve njegove pritoke, promovišemo plovne potencijale Vojvodine, plovidbu i nautički turizam.  Nautičari stiču iskustvo u plovidbi, a gradovi i sela na rekama i kanalima dobijaju podstrek za razvoj turizma.

 

Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava

Podsećamo da se Međunarodni Dan Dunava obeležava u 14 evropskih podunavskih zemalja, potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava (International Commission for Danube Protection – ICPDR).

Konvenciju su, 1994. godine u Sofiji, potpisale zemlje dunavskog sliva i Evropska unija, i ona je osnov za saradnju država radi zaštite Dunava, na čijem slivu živi više od 80 miliona ljudi.

Dan Dunava ukazuje na potrebu da zemlje i organizacije Dunavskog basena ujedine svoje snage i rade zajednički. Obeležavajući ovaj dan, pomažemo da se obezbedi zaštita reke Dunav i njenih pritoka, kako bi ih i buduće generacije koristile i u njima uživale.