Na hidročvorovima Klek i Srpski Itebej trenutno se izvode radovi u sklopu projekta Revitalizacija navigacione strukture na Begeju (BEGA). Rekonstrukcija ovih vodoprivrednih objekata vredna je skoro dva miliona evra.

Ustave Srpski Itebej  i Klek su građene pred Prvi svetski rat 1914. godine u okviru radova na kanalisanju Begeja od ušća u Tisu do Temišvara. Ove dve ustave gotovo da su jednake, a zajedno sa svojim prevodnicama deo su hidročvora Klek i Srpski Itebej. Projektom BEGA je planirano je da se u sklopu građevinskih radova izvede demontaža dotrajalih delova, zemljani, betonski, zidarski i mnogi drugi radovi. Mašinski radovi podrazumevaju sanaciju, zamenu ili demontažu određenih delova brodskih prevodnica. Na ustavama će biti zamenjen jedan broj tablastih zatvarača, dok će ostali elementi biti očišćeni i premazani antikorozivnom zaštitom.

Rekonstrukcijom ovih hidročvorova će se promeniti trenutno loše stanje objekata i stvoriti preduslovi za njihov širi društveni značaj. Zbog velikog kulturno-istorijskog značaja ovi objekti evidentirani su kao nepokretnost pod prethodnom zaštitom, te se stoga sanacija i rekonstrukcija izvode po principu očuvanja prvobitnog izgleda. Na oba hidročvora zadržaće se ručni pogon mehanizama kako bi se ispunio zahtev Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Da podsetimo, projekat BEGA se odnosi na revitalizaciju navigacione infrastrukture na Begeju, a osim sanacije ova dva hidrotehnička objekta obuhvata i izgradnju dvonamenske biciklističke staze i plutajućeg doka u Zrenjaninu.