Radove na izgradnji crpne stanice „Jabuka“ u naselju Glogonj, kod Pančeva, koji se finansiraju iz Abu Dabi fonda danas su obišli predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Čedomir Božić i v.d. direktora JVP „Vode Vojvodine“, Srđan Kružević. Obilasku radova prisustvovali su i gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović i predstavnici konzorcijuma izvođača radova.

Radovi na crpnoj stanici „Jabuka“ vredni 638.719,43 evra (bez PDV-a), počeli su 7. 8. 2020, a rok za završetak je godinu dana. Crpna stanica je šahtnog tipa, ukupnog kapaciteta od 3.000 litara u sekundi, što se postiže paralelnim radom 4 agregata ukupne instalisane snage 180 kW (kilovata). Predviđena je ugradnja najmodernije mašinske i elektro opreme koja će omogućiti potpuno automatizovani rad crpne stanice.

Cilj ovog projekta je da se izgradnjom crpne stanice i sistema regulacionih ustava omogući i odvodnjavanje i navodnjavanje okolnog poljoprivrednog zemljišta. Na ovaj način povezaće se melioracioni slivovi Tamiša i Nadele i dodatno osvežiti vodotok Nadele.

Osnovni podaci o podsistemu Nadela

Regionalni podsistem Nadela je deo Regionalnog hidrosistema za navodnjavanje Banata i nalazi se na jugozapadu Banata. Obuhvata bruto površinu od oko 80.000 hektara. Teritorijalno pripada opštinama Zrenjanin, Kovačica, Opovo, Pančevo i Kovin. Trasa vodotoka Nadela prolazi kroz najplodnije zemljište jugozapadnog Banata.

Izvođač radova je konzorcijum koji čine: Mašinokop, Šabac (nosilac posla), Hidrokontrol, Niš i Elektrovolt, Valjevo.