Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, danas je zajedno sa v.d. direktorom JVP „Vode Vojvodine“, Srđanom Kruževićem prisustvovao sadnji 3.000 stabala bresta u blizini novosadske deponije. Sadnice je iz svoje rasadničke proizvodnje doniralo JVP „Vode Vojvodine“.

Gradonačelnik Miloš Vučević se zahvalio JVP „Vode Vojvodine“ i direktoru Srđanu Kruževiću na donaciji, i istakao da će sadnice bresta povećati pošumljenost na obodu grada, ali i biti barijera i vetrozaštitni pojas koji će naselja u blizini zaštititi od neprijatnih mirisa sa deponije. Vučević je najavio da se intenzivno priprema dokumentacija za izgradnju regionalnog centra za upravljanje čvrstim otpadom. Paralelno sa tim radiće se i na sanaciji deponije.

V.d. direktora JVP „Vode Vojvodine“, Srđan Kružević, izrazio je zahvalnost na podršci Grada Novog Sada ovoj akciji, kao i lokalnim samoupravama na području pokrajine koje su se odazvale. Kružević je obećao da će sledeće godine biti više sadnog materijala obogaćenog novim dekorativnim, pre svega medonosnim vrstama sadnica. 

„U naša dva rasadnika godišnje se uzgoji sadnica za pošumljavanje oko 120 hektara, a  naše potrebe su oko 80 hektara. Raspoloženi smo da sav taj višak doniramo zainteresovanim lokalnim samoupravama, mesnim zajednicama, udruženjima građana“, rekao je Kružević.

Podsećamo, JVP  „Vode Vojvodine“ gazduje sa oko 13.500 ha šuma, podeljenih u 16 gazdinskih jedinica. Ove godine posadićemo 170.000 sadnica na 80 hektara u okviru redovnog godišnjeg plana pošumljavanja.

Pored toga, prvi put ove godine podelićemo 15.000 sadnica kao donaciju zainteresovanim lokalnim samoupravama, udruženjima i mesnim zajednicama. Pored Novog Sada donacije su dogovorene i sa Apatinom, Inđijom, Sremskom Mitrovicom, Zrenjaninom, nekoliko mesnih zajednica i udruženja građana.

Pošumljavanje i doniranje sadnica JVP „Vode Vojvodine“ radi kao društveno odgovorna kompanija, u nadi da će nam se u ovim važnim akcijama pridružiti što više lokalnih samouprava, udruženja građana, nevladin sektor, kako bismo svi zajedno doprineli očuvanju prirode i podizanju ekološke svesti.