Direktor Javnog vodoprivrednog preduzeća „Vode Vojvodine“, Srđan Kružević sastao se juče sa gradonačelnikom Sombora, Antoniom Ratkovićem zbog zajedničkih planova na revitalizaciji deonice Velikog bačkog kanala u Somboru. Događaju su prisustvovali i predsednik Skupštine grada, Zoran Rus i član Gradskog veća za oblast poljoprivrede, Boris Bulović.

Tom prilikom dogovoreno je da bi se prvo revitalizovala deonica kanala sa desne strane od Apatinskog mosta i izgradila inspekcijska staza na drugoj obali kanala, koju će moći i građani da koriste za rekreaciju i pecanje.

Direktor JVP „Vode Vojvodine“, Srđan Kružević, izjavio je da se čišćenjem Velikog bačkog kanala kroz Sombor nastavlja revitalizacija ovog kanala započeta još 2014. godine. Počelo se od Vrbasa, Kule, Crvenke, Malog Stapara prema Somboru.

„U pitanju su vrlo ozbiljni i komplikovani radovi koji ne bi bili mogući da nema finansijske podrške Pokrajinske vlade i Grada Sombora“. Kružević je napomenuo da je protok vode u kanalu mnogo manji od optimalnog, pogotovo za potrebe navodnjavanja. „Protok je trenutno 18 kubnih metara u sekundi, a trebalo bi da bude 35. Potrudićemo se da u narednom periodu iz sopstvenih sredstava ili preko odgovarajućih fondova uložimo dodatna sredstva i obezbedimo dodatne količine vode iz Bezdana. Radove na revitalizaciji kanala ćemo početi vrlo brzo, a već sledeće godine planiramo nastavak aktivnosti kako bi kompletan kanal od Vrbasa do Bezdana bio očišćen“, najavio je Kružević.

Gradonačelnik Sombora istakao je da zapušteni kanali svakako nisu nikome cilj, što će svakako značiti kako Vodoprivrednom preduzeću, tako i našim poljoprivrednicima. „Ono što je bitno je da se na ovoj trasi u dužini od 820 m nalazi naše kupalište Štrand, što će svakako značiti da ova deonica bude lepša, čistija i bolja. Ovo je zajednički projekat i ako svi zajednički uložimo sredstva u ovakve stvari siguran sam da ćemo moći i uspešno da ih realizujemo“ rekao je gradonačelnik Ratković. Oni su ovom prilikom zajedno obišli teren kao i trasu Velikog bačkog kanala gde će u narednom periodu započeti aktivnosti na ovom projektu.