Директор Јавног водопривредног предузећа „Воде Војводине“, Срђан Кружевић састао се јуче са градоначелником Сомбора, Антониом Ратковићем због заједничких планова на ревитализацији деонице Великог бачког канала у Сомбору. Догађају су присуствовали и председник Скупштине града, Зоран Рус и члан Градског већа за област пољопривреде, Борис Буловић.

Том приликом договорено је да би се прво ревитализовала деоница канала са десне стране од Aпатинског моста и изградила инспекцијска стаза на другој обали канала, коју ће моћи и грађани да користе за рекреацију и пецање.

Директор ЈВП „Воде Војводине“, Срђан Кружевић, изјавио је да се чишћењем Великог бачког канала кроз Сомбор наставља ревитализација овог канала започета још 2014. године. Почело се од Врбаса, Куле, Црвенке, Малог Стапара према Сомбору.

„У питању су врло озбиљни и компликовани радови који не би били могући да нема финансијске подршке Покрајинске владе и Града Сомбора“. Кружевић је напоменуо да је проток воде у каналу много мањи од оптималног, поготово за потребе наводњавања. „Проток је тренутно 18 кубних метара у секунди, а требало би да буде 35. Потрудићемо се да у наредном периоду из сопствених средстава или преко одговарајућих фондова уложимо додатна средства и обезбедимо додатне количине воде из Бездана. Радове на ревитализацији канала ћемо почети врло брзо, а већ следеће године планирамо наставак активности како би комплетан канал од Врбаса до Бездана био очишћен“, најавио је Кружевић.

Градоначелник Сомбора истакао је да запуштени канали свакако нису никоме циљ, што ће свакако значити како Водопривредном предузећу, тако и нашим пољопривредницима. „Оно што је битно је да се на овој траси у дужини од 820 м налази наше купалиште Штранд, што ће свакако значити да ова деоница буде лепша, чистија и боља. Ово је заједнички пројекат и ако сви заједнички уложимо средства у овакве ствари сигуран сам да ћемо моћи и успешно да их реализујемо“ рекао је градоначелник Ратковић. Они су овом приликом заједно обишли терен као и трасу Великог бачког канала где ће у наредном периоду започети активности на овом пројекту.