И овог 29. јуна обележава се Међународни Дан реке Дунав, у част усвајања Конвенције о сарадњи на заштити и одрживом коришћењу реке Дунав. Најзначајнија и друга по дужини европска река, тече кроз више земаља у Европи него било која друга река у свету. Чак четири престонице налазе се на њеним обалама – Беч, Братислава, Будимпешта и Београд.

Дужина од 2.850 километара је импозантна, а интересантно је да је на деоници кроз Србију дугој 588 километара Дунав најшири, најдубљи и најужи, а многи тврде и најлепши. Својим моћним пловним током у облику живописне делте, Дунав је незаустављив и зато представља главну водену артерију Средње Европе.

На дунавским обалама кроз Србију сместило се седам тврђава које сведоче о бурним прошлим временима на овим просторима када је Дунав био непремостив за освајаче и изазов за градитеље, те за ову велику реку постоје и бројни митови и легенде. Дунав је и данас државна граница неколико земаља, али су његове обале спојене многим мостовима, па повезује преко 80 милиона људи различитих култура, начина живота и поимања реке.

Све ово говори у прилог чињеници да је Дунав од давнина био инспирација многима, од градитеља, бројних уметника, опеван је у многим песмама, забележен у сликама и филмским кадровима, те зато ова река има своју причу коју треба поносно да чувамо и за генерације које долазе.