I ovog 29. juna obeležava se Međunarodni Dan reke Dunav, u čast usvajanja Konvencije o saradnji na zaštiti i održivom korišćenju reke Dunav. Najznačajnija i druga po dužini evropska reka, teče kroz više zemalja u Evropi nego bilo koja druga reka u svetu. Čak četiri prestonice nalaze se na njenim obalama – Beč, Bratislava, Budimpešta i Beograd.

Dužina od 2.850 kilometara je impozantna, a interesantno je da je na deonici kroz Srbiju dugoj 588 kilometara Dunav najširi, najdublji i najuži, a mnogi tvrde i najlepši. Svojim moćnim plovnim tokom u obliku živopisne delte, Dunav je nezaustavljiv i zato predstavlja glavnu vodenu arteriju Srednje Evrope.

Na dunavskim obalama kroz Srbiju smestilo se sedam tvrđava koje svedoče o burnim prošlim vremenima na ovim prostorima kada je Dunav bio nepremostiv za osvajače i izazov za graditelje, te za ovu veliku reku postoje i brojni mitovi i legende. Dunav je i danas državna granica nekoliko zemalja, ali su njegove obale spojene mnogim mostovima, pa povezuje preko 80 miliona ljudi različitih kultura, načina života i poimanja reke.

Sve ovo govori u prilog činjenici da je Dunav od davnina bio inspiracija mnogima, od graditelja, brojnih umetnika, opevan je u mnogim pesmama, zabeležen u slikama i filmskim kadrovima, te zato ova reka ima svoju priču koju treba ponosno da čuvamo i za generacije koje dolaze.