Данас је у Бачкој Паланци приказана вежба одбране од поплаве коју су заједнички организовали ЈВП „Воде Војводине, ВД „Дунав“ А. Д. Бачка Паланка и представници локалне самоуправе.

Догађају су присуствовали директор ЈВП „Воде Војводине“ Срђан Кружевић, председник  Општине Бачка Паланка, Бранислав Шушњица и директор ВД „Дунав“ А. Д. Бачка Паланка, Горан Радишић. Циљ вежбе је адекватна припрема за спровођење одбране од поплава, као и обука кадрова који до сада нису имали прилику да учествују у спровођењу одбране.

 Директор ЈВП „Воде Војводине“, Срђан Кружевић, је рекао да је једна од најважнијих делатности предузећа, управо одбрана од унутрашњих и спољних вода, те да ће се данас први пут у једној званичној вежби користити мобилне бране као вид најсавременије опреме коју користе све модерне државе. „Мобилне бране у дужини од 3,7 километара и још вредне опреме за одбрану од поплава, добили смо захваљујући покрајинским секретаријатима за пољопривреду и регионални развој. Њихова предност у односу на заштиту џаковима огледа се пре свега у уштеди времена и броју људи. Тих 3,7 километара, двадесеторо људи може поставити за четири дана, а за исту дужину уколико се користе џакови потребно је 18 дана, по 20 сати рада“, прецизирао је Кружевић. Осврнуо се и на одбране од поплава у протеклом периоду које смо успешно спроводили, али је и напоменуо да са воденом стихијом увек треба бити опрезан.

Председник општине Бачка Паланка, Бранислав Шушњица, захвалио се директору ЈВП „Воде Војводине“ и ВД „Дунав“ А. Д. Бачка Паланка што су управо у њиховом месту демонстрирали предност нове опреме за одбрану од поплава. „Овде је 1965. године била прва линија одбране од поплава“, истакaо је Шушњица.

Директор ВД „Дунав“ А. Д. Бачка Паланка, Горан Радишић, је рекао да му је част што као водопривредно предузеће које за две године слави 150 година рада, учествују у оваквом догађају и што је њихов предлог за организовање овакве вежбе наишао на разумевање и подршку, како ЈВП „Воде Војводине“ тако и локалне самоуправе.

Вежба је симболично демонстрирана код „Споменика жртвама одбране од поплава“ који је подигнут након 1965. године, а били су присутни и представници сектора за ванредне ситуације из Бачке Паланке и околних општина, средњошколци, као и неколико десетина грађана како би се и сами упознали са оваквим догађајима, а у случају потребе и учествовали у њима.