Радове на изградњи нове црпне станице „Стари Бановци“ са потисним цевоводом на Дунаву код Старих Бановаца, данас је обишао председник Покрајинске владе, Игор Мировић, заједно са помоћником директора ЈВП „Воде Војводине“ за техничке послове, Божаном Приор, помоћником покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Мирославом Дуњићем и заменицом председника Општине Стара Пазова, Марином Савић.

– Изузетно је важно за Војводину да ћемо од 100 милиона долара из Абу Даби развојног фонда, колико имамо на располагању, успети да повучемо више од 60 милиона, што значи да ћемо до 110.000 хектара, уз помоћ великих инвестиција, успети да доведемо воду и тиме пољопривредним произвођачима омогућимо квалитенији род и рад, као и помоћ у водоснабдевању. Радови на основу обезбеђене суме новца трају и овде, на црпној станици у Старим Бановцима – рекао је овом приликом председник Покрајинске владе Игор Мировић, говорећи о радовима на системима за наводњавање у Војводини из Абу Даби фонда, који се изводе од 2016. године.  

Црпна станица „Стари Бановци“ је објекат који се гради у кориту реке Дунав, а служиће за потребе наводњавања источног Срема. Предвиђено је да се направи платформа у кориту реке на коју ће бити постављене пумпе и да се изгради потисни цевовод којим ће се вода дистрибуирати даље до канала.

Вредност радова који се сада изводе износи око 2,5 милиона евра, а предвиђено је да буду готови на пролеће наредне године. Радови ће се изводити фазно. У овој фази биће уграђене 3 пумпе чији је потенцијал за наводњавање 12.000 хектара. У коначној фази изградње, предвиђено је да Црпна станица „Стари Бановци“ има укупно 9 пумпи од којих свака има капацитет по 1,2 m3/s.

Ове активности изводе се у оквиру друге фазе радова на изградњи система за наводњавање у Војводини који се финасирају из Абу Даби фонда, вредних укупно 13.319.612 евра, што ће омогућити  наводњавање нових 30.612 хектара земљишта у Банату, Бачкој и Срему. Програм изградње система за наводњавање у Војводини преко Абу Даби фонда представља крупан корак у даљем развоју наводњавања, рационалном коришћењу водних ресурса и ширењу могућих површина за наводњавање.