Sa porukom da se radi o blagu skrivenom od očiju, ovogodišnji Svetski dan voda – 22. mart, posvećen je podizanju svesti o značaju podzemnih voda, ali i održivom upravljanju ovim dragocenim resursom. Podzemne vode imaju vitalnu ulogu u snabdevanju pijaćom vodom, ali i u poljoprivredi, industriji i očuvanju životne sredine.

Slogan Svetskog dana voda 2022. godine glasi „Podzemne vode – učinimo nevidljivo vidljivim“.

Podzemne vode su javno dobro. U dugoročnom planu poslovne strategije JVP „Vode Vojvodine“, od 2017 – 2026. godine, kao jedan od najvećih izazova navedena je zaštita kvaliteta površinskih i podzemnih voda. U tom planskom dokumentu kao poseban problem ističu se neprečišćene otpadne vode i neizgrađena kanalizaciona infrastruktura u velikom broju naselja. Kao pojedinci, ne smemo smetnuti sa uma da su podzemne vode u budućnosti viđene kao izuzetno značajan resurs, te da je njihova zaštita i održivo korišćenje od velike važnosti.

S druge strane, oko 80% Vojvodine ugroženo od unutrašnjih voda. Upravo stoga, a u cilju zaštite poljoprivrednog zemljišta, prati se i nivo podzemnih voda. JVP „Vode Vojvodine“ održava 20.687 kilometara mreže meliorativnih kanala, koji su deo kompleksnog sistema za odvodnjavanje.

Podzemne vode mogu biti van našeg vidokruga, ali ih ne smemo smetnuti sa uma. Zadatak svih nas je da zaštitimo podzemne vode, jer ćemo u bliskoj budućnosti zavisiti od njihove raspoloživosti.