ЈВП „Воде Војводине“ обележава овогодишњи Дан Дунава организацијом међународне рекреативне регате која траје од 24. јуна до 3. јула и у којој учествује 100 бродова. Регата је управо на данашњи дан напустила војвођанске канале и ушла у Дунав преко преводнице Бездан. Ово је уједно и први пут да је регата прошла кроз преводницу Бездан, која није била у функцији скоро три деценије, све до велике реконструкције завршене 2020. године.

Централна манифестација прославе Дана Дунава одржаће се у Апатину, граду који је данас домаћин регате „Воде Војводине“. На обали Дунава организован је програм за децу, а у вечерњим сатима је предвиђен концерт на води, ватромет, испловљавање чамаца и пуштање лампиона са реке.

Организацијом регате, ЈВП „Воде Војводине“ промовише наутичке и туристичке потенцијале Војводине, али жели да укаже и на важност екологије и очувања животне средине. Управо стога, овогодишња регата нови слоган „Чиста вода, чиста љубав“. Заштитни знак регате са еко-мотивом израдио је студент ФТН-а Марко Ађин, иначе рођени Апатинац, чије решење је изабрано као победничко на конкурсу које је ЈВП „Воде Војводине“ отворило за студенте Смера графичко инжењерство и дизајн ФТН-а.

ЈВП „Воде Војводине“, као друштвено одговорно предузеће, дало је овогодишњој регати и хуманитарну димензију. Наше предузеће ће, у сарадњи са Удружењем „Чепом до осмеха“, од средстава прикупљених од рециклаже на регати и сопствених средстава купити терапеутски трицикл за Доротеу Пеић (8) из Ваљева и колица за Михајла Папа (17) из Новог Сада.

Дан Дунава – 29. јун, обележава се у 14 земаља дунавског басена различитим програмима. Дунав је друга по дужини еврoпска река и тече кроз више земаља у Европи него било која друга река у свету, повезујући на свом току више од 80 милиона људи различитих култура, начина живота и поимања реке.