PROGRAM “RAZVOJ REČNOG PRIOBALJA“

U okviru programa “Otvoreni svet“ troje stručnjaka iz JVP „Vode Vojvodine“  boravilo je u Sjedinjenim Američkim Državama na programu „Razvoj rečnog priobalja” u periodu od 06.09.-16.09.2012.

Program “Otvoreni svet”, koji je 1999. godine osnovao Kongres SAD, vodi Liderski centar “Otvoreni svet”, agencija zakonodavnog tela SAD, koja se nalazi pri Kongresnoj biblioteci SAD. Upravni odbor sačinjen je od istaknutih predstavnika Kongresa i lidera iz privatnog sektora. 

“Otvoreni svet” poziva mlade lidere i političare iz građanskog sektora iz Evroazije i Istočne Evrope na kraće programe profesionalne razmene u SAD. 

Studijski boravak u SAD obuhvatio je radne posete Vašingtonu, Portlandu i Picburgu. U okviru programa naši stručnjaci su se upoznali sa sistemom upravljanja vodoprivredom ali i širim temama kao što su finansiranje delatnosti, organi i instucije upravljanja, pravni i ekonomski okviri delatnosti, zaštita životne sredine, industrijska baština, saradnja i učešće nevladinog sektora.

Ostavareni su dragoceni kontakti sa kolegama iz SAD i planirano je formiranje grupe koja će imati za cilj dalju saradnju i razvoj projekata na obostrano zadovoljstvo.

“Otvoreni svet” ima za cilj promovisanje međusobnog razumevanja između građana država koje učestvuju u programu i Sjedinjenih Američkih Država time što omogućava mladim budućim liderima iz inostranstva da iskuse američki politički i građanski život i razmene mišljenja i stručnost sa svojim američkim kolegama.