Крчење вегетације, тарупирање и разастирање старих депонија део су припремних радова за измуљење који се већ две недеље изводе на каналу К 13 А, у укупној дужини 1400 метара. Радови се обављају и механички и ручно, булдозером се разастиру старе депоније и до сада је урађено 300 метара од планираних 700 метара, а предвиђена је и израда инспекционе стазе, такође у дужини од 700 метара. Сечење и крчење вегетације урађено је у дужини од 1000 метара, а тарупирање у дужини од 700 метара. Радови су отпочети у складу са захтевом и потребама пољопривредника у Месној заједници Локве, општина Алибунар, а вредност уговорених радова је 2,355 милиона динара. Овај новац обезбеђен је из три извора, такозвано тројно финансирање, Влада АП Војводине, Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство и ЈВП „Воде Војводине“. ЈВП учествује у финансирању радова са 785 хиљада динара. Завршетак радова планиран је до краја 2013. године.

Иначе, канал К 13 А на којем се изводе радови део је система за одводњавање „Бобаја-Пешчара“ у јужном Банату, искључиво је у функцији одводњавања, а након ових припремних радова омогућиће бољу функционалност овог дела каналске мреже. Радове изводи екипа Водопривредног предузећа „Јужни Банат“ Вршац.

На још неколико канала у јужном Банату обављају се водопривредни радови: чишћење пропуста, разастирање старих депонија, ручно ископавање старих инсталација, сечење багремца, грања и шибља, вађење пањева, тарупирање и израда цевастих пропуста. Канали су на територији Месне заједнице Добричево, општина Бела Црква, а сви су у систему за одводњавање Лева обала Караш.

Канал ДОС 1-чишћење пропуста на делу пута Банатска Суботица-Добричево (стари вршачки пут), разастирање старе депоније, ручно ископавање старих инсталација, утовар и транспорт; планирано 1830 метара. Пропуст је толико закрчен и затворен наносом, да машинско чишћење није могуће, већ само ручно.

Канал ДОС 2-1 налази се поред месног гробља, а радови подразумевају ископ, утовар и транспорт наноса и наталоженог материјала; планирано 427 метара.

Канал ДОС 2- сечење багремца, шибља и грања, вађење пањева и тарупирање; планирано 1960 метара.  

Канали P4 и P4-2-изводе се радови у дужини од 217, односно 440 метара. На P4 чисти се ћуприја, а P4-2 има и нови пропуст.

Вредност уговорених радова је 5,367 милиона динара, а до почетка августа урађено је 57,7% предвиђених радова, укупне вредности 3,097 милиона динара. Завршетак радова предвиђен је за половину новембра 2013. године, а извођач је Водопривредно предузеће „Ушће“ Бела Црква.